Köpekleri Ev İçerisinde Köpek Kafesine Alıştırma Eğitimi

0
4804

Köpeklerinizin ev içerisinde kafes eğitimi biraz zaman ve çaba gerektirebilir. Ancak çeşitli yöntemler bu durumun iyileşmesinde yardımcı olabilir.

Yeni bir köpeğiniz varsa, köpeğiniz tüm ev kurallarını öğrenene kadar eve sınırlı erişiminin olması için köpek kafeslerini kullanabilirsiniz.

Köpeklerde ev içerisinde sandık eğitimi

Köpek kafes eğitimi aslında sizin konforunuz için çok önemli bir yer tutar. Örneğin; kafes eğitimi tamamlanmış bir köpeği rahatlıkla ve güvenle araba içerisinde sandığında tutabilirsiniz.

Köpeğinizi kafesini kullanabilir şekilde eğitirseniz, onu güvenli bir yer olarak düşünecek ve gerektiğinde orada vakit geçirmekten mutlu olacaktır.

Köpek Kafesi Seçimi

Kafesler genelde plastikten yapılır. Sabit kalıplı birçok modeli olduğu gibi katlanabilir modelleri de mevcuttur.

Ev içi Köpek Sandıkları

Evinize ve köpeğinize yakışan, göz zevkinize uygun, köpeğinizin içerisinde rahatlıkla hareket edebileceği şekilde olması gerekir.

İçerisine uygun olacak şekilde bir puf yada köpek yatağı da konulursa köpeğinizin huzurla zaman geçireceği bir yer oldu demektir.

Yüzlerce farklı model ve renklerde köpek kafesini uygun fiyata ve hızlı kargo imkanı ile satın almak için tıklayın.

Köpeklerde Ev İçi Kafes Eğitimi

Köpeklerde kafes eğitimi, köpeğin yaşına, mizacına ve geçmiş deneyimlerine bağlı olarak günler veya haftalar sürebilir.

Köpek kafes eğitimi

Köpek kafes eğitimi sırasında iki şeyi akılda tutmak çok önemlidir:

  • Köpek kafesi her zaman hoş birşeyle ilişkilendirilmeli,
  • Köpek kafes eğitimi küçük adımlarla ve yavaşça köpeğe verilmelidir. (Acele edilmemeli)

Köpeğinizi Sandıkla Tanıştırın

Köpeklerin sakinleştiği ve zaman geçirdiği kendilerine ait alanlardan biri olan köpek kafeslerinin köpeğiniz için korkutucu olmaması için, köpeğinize kafesi tanıtmalı, kafesle köpeğinizi tanıştırmalısınız.

Köpeği Köpek Kafesine Alıştırma

Köpeğinizi köpek kafesine alıştırmanın püf noktaları:

  • Köpek kafesini salon gibi ailenin evde en çok zaman geçirdiği yere yerleştirin.
  • Kafesin içerisine kafesin tabanını kaplayacak şekilde yumuşak bir battaniye veya havlu yerleştirin.
  • Köpeğinizi kafesin yanına getrin ve ona mutlu bir ses tonuyla konuşarak kafesin içerisine girmesi gerektiğini söyleyin.
  • Köpeğiniz kafesin içerisine girdiğinde kafesin kapağının güvenli olarak açık olduğundan emin olun. (Ani kapanan kapılar köpeği korkutabilir.)

Köpeğiniz kafese girmeyi istemiyorsa yapılacaklar:

  • Köpeğiniz kafese girmeyi red ediyorsa, kafesin içerisine asla hayır diyemeyeceği ödül mamalarından yada oyuncaklarından birini bırakmayı deneyin.
  • Kafesin kapağından en uç köşesine kadar ödül mamalarını parçalayarak yerleştirin. Mamaları takip ederek içeri girme ihtimali yüksektir.
  • Eğer içeriye girmeyi istemiyorsa mamaları parçalayarak kafesin içine atmaya devam edin. Kesinlikle zorlamayın.
  • Eğer ikramlarla ilgilenmiyorsa gerçekten çok sevdiğine inandığınız oyuncağını kafese koyun. İçeri girmekten başka çaresi olmadığını anlayacaktır.

Köpeğinize Kafesi İçerisinde Mamasını Verin

Köpeğinizi kafesiyle tanıştırdıktan sonra, öğünlerini sandığın yakınında vermeye başlayın. Bu köpeğinize kafesle ilgili hoş bir ilişkisinin olmasına yardımcı olacaktır.

Eğer ki köpeğiniz kolayca kafesine giriyorsa mama kabını kafesin en içerisine en arka kısmına koyun.

Eğer ki köpeğiniz hala kafesine girmekte zorlanıyorsa mamasını içeriye girmekten korkmayacağı kadar içeri koyun. Her öğün bu mesafeyi biraz daha içeri olacak şekilde revize edin.

Köpeklerim kafeslerinde mama yemesi

Köpeğiniz yemeğini yemek için kafesinde rahat durduğunda, yemek yerken kapıyı kapatabilirsiniz. İlk başta, yemeğini bitirir bitirmez kapıyı açın. Ardışık her beslemede, yemekten sonra 10 dakika kadar kafeste kalana kadar kapıyı birkaç dakika daha kapalı bırakın.

Eğer salıverilmek için mızmızlanmaya başlarsa, süreyi çok hızlı uzatmış olabilirsiniz. Bir dahaki sefere, onu daha kısa bir süre için kafeste bırakmayı deneyin.

Kafeste sızlanır veya ağlarsa, durana kadar onu bırakmamanız gerekir. Aksi takdirde, kafesten çıkmanın yolunun sızlanmak olduğunu öğrenecek ve bunu yapmaya devam edecektir.

Köpeğinizi Daha Uzun Süre Kafesinde Bırakın

Köpeğiniz normal öğünlerini hiçbir korku veya endişe belirtisi olmadan kafesinde yedikten sonra, evdeyken onu kısa süreliğine orada tutabilirsiniz.

Köpeğin Köpek Kafesi İçerisinde Durması

Onu kafesine çağırın ve ona bir ziyafet verin. Ona “kafese gir” gibi içeri girmesi için bir komut verin. Elinizde bir ödül maması ile kafesin içini işaret ederek onu cesaretlendirin.

Köpeğiniz kafesine girdikten sonra onu övün, mamasını verin ve kapıyı kapatın. Beş ila 10 dakika boyunca sandığın yakınında sessizce oturun ve ardından birkaç dakika başka bir odaya gidin.

Geri dönün, kısa bir süre tekrar sessizce oturun, sonra onu sandıktan çıkarın. Bu işlemi günde birkaç kez tekrarlayın. Her tekrarda, onu sandıkta bıraktığınız süreyi ve görüş alanının dışında kaldığınız süreyi kademeli olarak artırın.

Köpeğiniz, çoğu zaman görüş alanınızdan uzaktayken yaklaşık 30 dakika boyunca sandıkta sessizce kaldığında, kısa süreliğine gittiğinizde onu sandıkta bırakmaya veya geceleri orada uyumasına izin vermeye başlayabilirsiniz.

Bu olayı köpeğinizde pekiştirmek birkaç gün veya birkaç hafta sürebilir. Asla zorlamayın ve asla onun istemediği davranışları yapmayın. Kafesinin içerisine müdahale etmeyin. Eşyaların yerini değiştirmeyin.

Köpeğinizi Uzun Süre Kafeste Yalnız Bırakın

Köpeğiniz kafesin yerine alışmış, öğünlerini orda yemeye başlamış ve zaman zaman kafesini ziyaret etmeye başlamışsa artık kısa süreli evde yalnız bırakılırken kafesinde kalmasını öğretmenizin zamanı gelmiş demektir.

Kafesinde bekleyen köpek

Köpeğiniz endişelenmeden veya korkmadan yaklaşık 30 dakika kafeste geçirdikten sonra, evden çıkarken onu kısa süreliğine kafeste bırakmaya başlayabilirsiniz.

Her zamanki komutunuzu ve bir ziyafeti kullanarak onu kafesine koyun. Ayrıca onu kafeste birkaç güvenli oyuncakla bırakmak isteyebilirsiniz.

“Ayrılmaya hazırlanma” rutininizin hangi noktasında köpeğinizi kafese koymanız gerektiğine karar vermelisiniz. Ayrılmadan önce uzun bir süre kafeste kalmamasına özen gösterin, ayrılmadan beş ila 20 dakika önce onu kafesine koyabilirsiniz.

Ayrılışlarınızı duygusal ve uzun süreli hale getirmeyin, ancak gerçekçi olun. Köpeğinizi kısaca övün, kafese girdiği için ona bir ödül verin ve sonra sessizce ayrılın.

Eve döndüğünüzde, heyecanlı, hevesli bir şekilde tepki vererek köpeğinizi heyecanlı davranışları için ödüllendirmeyin. Varışları düşük anahtarda tutun.

Evdeyken zaman zaman köpeğinizi kısa süreliğine kafese koymaya devam edin, böylece kafeslemeyi yalnız kalmakla ilişkilendirmez.

Köpekler gün içerisinde bir seferde dört ila beş saatten fazla sandıkta yalnız bırakılmamalıdır.

Geceleri Köpeğinizi Kafesinde Bırakın

Geceleri köpeklerin ev içerisinde serbest kalmaları, ses çıkarmalarına ve istenmeyen kazalara neden olabilir. Bu nedenle köpeklerin kafeslerinde uyumaları gerekebilir.

Köpek Kafesinde Uyuyan Köpek

Köpeğinizi kafeste uyumasını sağlamak için yapmanız gerekenler:

  • Her zamanki komutunuzu ve bir ikramı kullanarak köpeğinizi kafese koyun.
  • Başlangıçta, özellikle bir köpek yavrusu varsa, kafesi yatak odanıza veya yakındaki bir koridora koymak iyi bir fikir olabilir.
  • Yavru köpeklerin gece boyunca genellikle dışarı çıkmaları gerekir ve köpek yavrusu dışarı çıkmak için inlediğinde onu duymak isteyeceksiniz.
  • Daha yaşlı köpekler de başlangıçta yakınlarda tutulmalıdır, böylece kafesleme sosyal izolasyonla ilişkilendirilmez.
  • Köpeğiniz kafeste yanınızdayken gece boyunca rahatça uyuduktan sonra, yavaş yavaş tercih ettiğiniz yere taşımaya başlayabilirsiniz.

Özellikle gece sizinle beraber uyumaya alışmış köpeğinizin kafeste uyumasını sağlamak biraz daha zor olacaktır.

Köpeklerin Kafes Eğitiminde Karşılaşılan Sorunlar

Her eğitimde ve alıştırmada olduğu gibi köpeklerin kafeslere alışmaları zaman alabilir. Ancak zamanla kafesler köpekler için bir korunak, sakinleşmeleri için kendi özel ortamları olacaktır.

Köpeğinizi kafese kapatmak asla vicdan meselesi değildir. Aksine sizin ve köpeğiniz için harika bir avantajdır. Köpeğiniz mutlu, siz mutlu…

Kafeste uyuyan köpek

Köpeğinizle köpek kafesinde yaşayacağınız sorunları şöyle sıralayabiliriz:

1) Köpeğinizin Kafesinde Çok Uzun Zaman Geçirmesi

Öncelikle köpek kafesleri sihirli bir çözüm değildir. Eğer köpek kafesleri doğru tanımlanıp, doğru şekilde kullanılmaz ise köpek kendini kapana kısılmış, sinirli ve agresif hissedebilir.

Örneğin; köpeğiniz siz işteyken yada evde uzun süre yokken gününü kafeste geçiriyorsa hatta siz eve geldikten sonra geceyi de kafeste geçiriyorsa çok küçük bir alanda çok fazla zaman harcıyor demektir.

Fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için başka düzenlemeler yapılmalıdır.

Ayrıca altı aylıktan küçük köpek yavrularının bir seferde üç veya dört saatten fazla bir kafeste kalmaması gerektiğini unutmayın. Mesanelerini ve bağırsaklarını daha uzun süre kontrol edemezler.

2) Köpeğinizin Kafesteyken Sızlanması

Köpeğiniz geceleri kafeste sızlanır veya ağlarsa, sızlanarak kutudan mı çıkması gerektiğine veya tuvaleti için dışarı çıkmasına izin verilmesi gerekip gerekmediğine karar vermek zor olabilir.

Yukarıda ana hatları verilen eğitim prosedürlerini izlediyseniz, köpeğiniz geçmişte sızlandığı için kafesinden serbest bırakılarak ödüllendirilmemiş olabilir. Sızlanmayı görmezden gelmeye çalışın.

Köpeğiniz sizi test ediyorsa, muhtemelen yakında sızlanmayı bırakacaktır. Ona bağırmak ya da sandığa vurmak işleri daha da kötüleştirir.

Onu birkaç dakika görmezden geldikten sonra sızlanma devam ederse, tuvalet için dışarı çıkmakla ilişkilendirdiğiniz komutu/ifadeyi kullanın. Cevap verir ve heyecanlanırsa, onu dışarı çıkarın. Bu, oyun zamanı değil, amacı olan bir gezi olmalıdır.

Köpeğinizin tuvaleti olmadığına ikna olduysanız, en iyi tepki, sızlanmayı bırakana kadar onu görmezden gelmektir. Pes etmeyin, aksi takdirde köpeğinize istediğini elde etmek için yüksek sesle sızlanmasını öğretirsiniz.

Eğitim adımlarını kademeli olarak ilerlettiyseniz ve çok fazla hızlı yapmadıysanız, bu sorunla karşılaşma olasılığınız azalır.

Sorun yönetilemez hale gelirse kafes eğitim sürecini yeniden başlatmanız gerekebilir.

3) Köpeğinizin Ayrılık Kaygısı

Kafesi ayrılık kaygısı için bir çare olarak kullanmaya çalışmak sorunu çözmeyecektir.

Bir kafes, köpeğinizin aşırı olmasını engelleyebilir, ancak köpeğiniz kafesi açmak için kendini yaralayabilir.

Ayrılık kaygısı sorunları ancak karşı koşullandırma ve duyarsızlaştırma prosedürleriyle çözülebilir.

Yardım için profesyonel bir köpek eğitmenine danışmak isteyebilirsiniz.

Ayrılık kaygısı hakkında daha fazla bilgi edinin.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here