Uzmanlara Göre Evde Köpekler Ne Sıklıkla ve Nasıl Yıkanır?

0
6020

Köpeklerin yıkanması köpeğin kürkünün ve derisinin sağlığında önemli bir rol oynar. Ayrıca köpeğinizin temiz kalmasına, kürkünün kir ve parazitlerden arınmasına, köpeğinizin genel sağlık durumunun daha iyi olmasına ve güzel kokmasına da yardımcı olur.

Köpek Yıkama

Dostunuza yapacağınız her işlemden önce olduğu gibi köpeğinizi veteriner kontrolünden geçirdikten sonra herhangi bir sağlık sorunu görülmüyorsa aşağıdaki talimatlara uygun olarak kolaylıkla yıkayabilirsiniz.

Yavru köpekler yetişkin köpeklere göre daha hassas cilde ve tüylere sahip oldukları için, yıkanırken daha dikkatli ve yumuşak olunmalıdır.

Köpeğinizi yıkamaya başlamadan önce yapmanız gereken birkaç alt başlığı incelemelisiniz.

Köpeğinizi Yıkamaya Hazırlayın

Köpekler genelde ilk banyolarından gerçekten hiç hoşlanmazlar. Sürekli sallanma ve titreme kaçınılmaz olarak gözlemlenecektir. Ancak banyolara alıştıkça artık keyifli vakit geçireceğiniz aktivite olarak hayatınızdaki yerini alacaktır.

Köpeğin yıkanmadan önce bir takım hazırlıkları mevcut. Bu hazırlıklar hem size kolaylık olacak hem de köpeğinizi rahat ettirecek unsurlardır.

1- Köpeğinize Uygun Bir Yer Seçin

Köpeğinizin boyutu küçükse mutfak lavabolarında yada küçük bir leğende yıkayabilirsiniz. Köpeğe zarar verebilecek malzemelerden arındırılmış olmasına özen göstermelisiniz.

Eğer köpeğinizin boyutu büyükse daha büyük bir alan seçmelisiniz. Köpeğinizin etrafında dönebileceği boyutta küvetler, şişme havuzlar yada büyük leğenler seçilebilir.

Evde köpek yıkama

Ayrıca eğer hava güzelse ve köpeğinizi yıkayabileceğiniz bir alan mevcut ise bahçede de köpeğinizi yıkayabilirsiniz. Bahçede köpeğinizi yıkarken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur köpeğinizi yıkayacağınız suyun soğukluk derecesinin 15 dereceden daha düşük olmamasıdır.

Köpeği yıkayacağınız suyun soğuk olması köpeğin banyodan korkmasına ve onu olumsuz bir aktivite olarak görmesine ayrıca üşütüp hasta olmasına da neden olabilir.

  • Ek olarak köpeğinizi yıkarken yıkadığınız zeminin ıslandıktan sonra kaygan olabileceğini unutmayın. Zemine serilecek kaymaz havlu yada pedlerin bulundurulması köpeğin strese girmesini engelleyecek ve zemine tutunmasını sağlayacaktır.
  • Diğer bir husus ise köpeğin banyodan kaçma içerisine girmesi olası bir durumdur. Bu nedenle köpeğinizi kapalı alanlarda yıkamayı tercih etmeniz; eğer evin dışında bahçede yıkıyorsanız da çitle çevrili bir bölümde yıkamanızda fayda olacaktır.

2- Köpeğinizin Tüylerini İyice Fırçalayın

Köpeklerin yıkanmadan önce kürk yapısına göre tüylerinin fırçalanması topaklanan tüylerinin açılmasına, kürk yapısına göre suyun daha rahat nüfus etmesini sağlar.

Köpeklerde tüy bakımı ve temizliği

  • Köpeğinizin tüylerini fırçalarken herhangi bit, pire yada asalak bir canlıya rastladıysanız kesinlikle veterinerinize danışmanız en doğru karar olacaktır.
  • Fırçalama köpeğin tüylerinin yoğunluğuna ve kirlilik oranına göre fırçalama tarzı ve süresi değişebilir. Detaylı olarak köpeklerde tüy fırçalamanın nasıl olacağını öğrenmek için tıklayın.
  • Köpeğin tüylerine yapışmış çim lekesi yada boya gibi maddeler varsa fırçalamadan önce biyolojik köpek bakım yağları ile yumuşatılmalı ve fırçalama ve yıkama işlemi bir gün sonra yapılmalıdır.

3- Köpeğinizin Tırnaklarını Kontrol Edin

Genelde ihmal edilen bir konu olan köpeklerde pati bakımı ve tırnak kesimi köpeklerin genel sağlığını etkileyen ayrıca önemli faktörlerdir. Köpeğin yıkama sırasında tüyleri yumuşar ve derisi daha hassas hale gelir. Ani bir kaşınma durumunda köpeğinizin tırnakları derisine zarar verebilir.

Köpeklerde tırnak kesimi

Ayrıca uzamış ve sivrilmiş tırnaklar köpeğinizi yıkama sırasında size de zarar verebilir. Bu nedenle köpeklerin yıkanmadan önce tırnaklarının tehlikeli boyutta olmadığından emin olmalısınız.

4- İhtiyacınız Olan Malzemeleri Hazırlayın

Köpeğinizi rahatça yıkamak için yıkama esnasında ve hemen sonrasında lazım olacak malzemeleri yakınınızda bulundurmakta fayda vardır. Özellikle tek başınıza yıkıyorsanız köpeğinizi sabit tutmak ve yıkama yapmak gerçekten sizi zorlayacaktır.

Bahçede köpek yıkama

Köpek yıkama malzemeleri:

  • Zemine kayganlığı önlemek için havlu
  • Kulaklarına su kaçmaması için pamuk topları
  • Köpeklere özel üretilmiş köpek şampuanı,
  • Köpeğinizin durumuna göre ödül ve ikramlar
  • Elinizi kaymasını önlemek için el bezi
  • Köpeğinizi yıkarken şampuanı köpürtmek ve dağıtmak için sünger
  • Musluktan uzak bir yerde yıkıyorsanız köpeğinizin boyutuna göre durulamak için temiz su
  • Köpeğin yıkandıktan sonra kurulanacağı havlusu
  • Uzun tüyleri olan köpeklerin tüylerini kurutmak zor olduğundan fön makinası

Yazar Önerileri

Sizler için köpek bakımında uzman kişilerden tavsiyeler aldık ve bunları belirli filtrelerden geçirerek en iyi fiyat-performansa göre listeledik.


Köpek Şampuanı

Trixie Köpek ŞampuanıTrixie Köpek Şampuanı, tüylere uygun ph oranıyla oldukça tercih edilen köpek şampuanlarından biridir.

İnsanların kullandığı şekilde jel olarak formule edilmiş Trixie Köpek Şampuanı, köpeklerin tüylerindeki kirleri yumuşatır ve çıkarır. Ayrıca toz tutmayan özel formülü sayesinde köpeklerin kürkü daha geç kirlenir.

Doğal bileşenlerden oluşan, alerjenik madde içermeyen ve köpeklerin gözünü yakmayan Trixi köpek şampuanını gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Trixie Köpek Şampuanı Satın AL


Köpek Havlusu

Trixie Köpek Havlusu

Trixie Köpek Havlusu, yüksek emiş gücü sayesinde köpeğinizi nerdeyse tamamen kurulayacaktır.

Ayrıca pratik taşıma kutusuyla da rahatlıkla çantanızda yer kaplamadan istediğiniz yere götürebilirsiniz.

Kurulama işleminden sonra 60 dereceye kadar çamaşır makinasında yıkanabilir.

Yıkama işleminden sonra katlanarak tekrar kutusuna konulabilir.

Trixie Köpek Havlusu Satın AL


Yıkama Eldiveni

Köpek yıkama eldiveni

Petpatio Köpek Yıkama Eldiveni, su geçirgenliği çok az olan dayanıklı bir üründür.

El boyutuna göre ayarlanabilir ve elden çıkmayan bu köpek yıkama eldiveniyle köpeğinizi yıkamak oldukça kolaylaşacaktır.

Köpek şampuanını köpürtmede ve dökülen saçları rahatlıkla alabilme özelliği de mevcut.

Tek kullanımlıktır ve asla yıkanıp kullanılmamalıdır.

Petpatio Köpek Yıkama Eldiveni Satın AL


5- Köpeğin Üzerindeki Aksesuarları Çıkarın

Köpeklere takılan tasmalar ve aksesuarlar banyo öncesi çıkarılmalıdır. Tasmaların altı genelde kirlerin toplandığı yer olur.

Köpeğiniz yıkanırken çok hareketliyse ve sizin tasmanızdan tutmanız gerekiyorsa plastik tasmalar kullanmalı; suyun ve şampuanın geçebileceği boşluk olmalıdır. Çünkü deri tasmalar yıkanma sırasında suyu çeker ve şişer tasmaya ve köpeğe zarar gelebilir.

Evde Köpekler Nasıl Yıkanır?

Köpekler evde nasıl yıkanır?

Köpeğinizi yıkamaya artık hazır olduğunuzda sizinle ister işbirliği olsun yada olmasın yapmanız gerekenler:

  • Köpeğinizi banyodan önce fırçalayın. Keçeleşmiş tüyler suyu tutar ve köpeğinizi tahriş olmuş bir cilt ile bırakır. Paspasları kendi başınıza fırçalayamaz veya kesemezseniz, köpeğinizi profesyonel bir kuaföre götürün.
  • Ilık su kullanın. Köpek derisi bizimkinden farklıdır ve sıcak su köpekleri daha kolay yakabilir. Banyo suyu asla bir insan bebeği için ayarladığınızdan daha sıcak olmamalıdır. Kolayca yanabilen büyük cins köpekler için suyu daha da serin tutun.
  • Evcil hayvanınızla sakin ve güven verici bir sesle konuşun. Bazı köpekler eninde sonunda onlara işkence yapmadığınızı öğrenecek, ancak diğerleri ne zaman bir havlu çıkarsanız mutfak masasının altına saklanmaya devam edecektir.
  • Köpek şampuanı kullanın. Köpeğinizin şampuanı insan şampuanından daha az ciltlerini kurutur. Şampuanı nazikçe köpürtün ve gözlerine sabun kaçmamasına dikkat ederek köpeğinizin vücudunun her yerine masaj yapın.
  • İyice durulayın. Kürklerinde kalan herhangi bir sabun, kuruduğunda köpeğinizin cildini tahriş edebilir. Durulayın, durulayın ve durulamayı tekrarlayın.
  • Havluyla yada fön makinasıyla kurutun. Önce havluyla kuruladığınız köpeğinizi insan fön makinesinden gelen sıcak hava, ciltleri için çok sıcak olabilir. Ya havada kurutun ya da köpekler için tasarlanmış bir fön makinesi kullanın; düşük sıcaklık kaşınmaya veya kepeğe neden olmaz.
  • Köpeğinizi ödüllendirin. Ödülleri bol övgü, sevme veya oyun ile devam ettirin. Nemli köpeklerin çoğu, banyo havlusu ile coşkulu bir halat çekme oyunu oynayarak veya her şey bittiğinde havluyla kaçarak banyo zamanı boyunca hayal kırıklıklarını gidermeyi başaracaktır.

Köpeğimi Ne Sıklıkla Yıkamalıyım?

Köpekler insanlar gibi günlük yada gün aşırı yıkanmaya ihtiyaç duymasalar da düzenli bir banyo hayatları vardır. Köpeklerin tüy yapısı ve yaşadığı ortam yıkanma zamanlarını da belirler.

evde köpek banyosu

Veterineriniz, köpeğinizin ne sıklıkla yıkanması gerektiği konusunda size tavsiyeler verebilir.

Genel olarak şöyle sıralayabiliriz:

  • Çoğu köpek için ayda bir kez banyo yapması yeterli olacaktır.
  • Basset Hound gibi yağlı tüylere sahip köpeklerin haftada 1 kez yıkanma ihtiyacı vardır.
  • Birçok pürüzsüz katlı kısa tüylü olan köpek ırkları (Beagles ve Weimaraners) daha seyrek banyo ihtiyaçları vardır. Kısa tüylü Basenjiler kişisel hijyen konusunda titizdir ve nadiren banyoya ihtiyaç duyarlar.
  • Golden Retriever ve Great Pyrenees gibi su tutmaz tüyleri olan köpek ırkları doğal yağlarını korumak için daha az yıkanmalıdır.
  • Samoyedler, Malamutlar ve diğer kuzey ırkları gibi kalın ve çift katmanlı tüy yapısına sahip köpekler az banyo ve bol tüy fırçalamasıyla daha güzel bir kürke kavuşurlar. Ayrıca gevşek ve ölü tüyler deriden arındırıldığı için köpeğinizin derisini ve tüylerini koruyan doğal yağların dağılmasıyla daha sağlıklı olurlar.

Tabii ki köpeğiniz su birikintilerinde ve çamurlarda yuvarlanmayı seviyorsa çimenlerde yuvarlanmayı bir hayat felsefesi haline getirmişse, bir apartman dairesinde yaşayan bir köpeğe göre daha fazla yıkanma ihtiyacı duyabilir.

Bunlarla birlikte gerçekten gerekli olmadıkça köpeklerinizi yıkamaktan kaçınmalısınız. Aksi taktirde köpeğinizin kürkünde bulunan ve köpeğin derisini ve tüylerini besleyen deride bulunan faydalı olan yağlardan arındırırsınız. Bu durum köpeğinizde kepek oluşumuna, deride tahrişlere neden olur.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise kullandığını köpek şampuanının köpeğinize uygun olması. Bazı şampuanlar diğerlerinden daha fazla kurutabilir veya tahriş edilebilir. Böyle bir durumda daha az sıklıkla banyo yapılmalı ve farklı köpek şampuanları kullanılmalıdır.

Köpeğinizi Profesyonellere Götürün

Köpeğinizin banyosunda sakince durup sizin talimatlarınızı dinlemesi ve size hiç zorluk çıkarmaması sizi isteksiz bir şekilde güldürüyorsa, o zaman pek çok kişinin tercih ettiği şeyi yapın: köpeğinizin bakımını ve yıkamasını yapacak köpek kuaförüne götürün.

Köpek kuaförleri sadece köpeğinizi yıkamakla kalmaz aynı zamanda tırnaklarını keserler, isteğe bağlı olarak tüy kesimi de yaparlar ve güzelce fırçalarlar. Böylece köpeğinizin deri ve tüy bakımı da yapılmış olur.

Profesyonel köpek kuaförleri Poodles, Yorkies, Maltese, Springers ve fazla uzayan tüylere sahip köpekler için zorunluluktur. Diğer köpek cinslerine göre tüyler çok dökülmez ve tıpkı insanlar gibi kesilene kadar uzamaya devam eder.

Köpeklerin evde veya bahçede yıkamanın başka püf noktaları var mıdır? Köpekleri küvete sokmanın diğer yolları nelerdir? Bizim ve diğer okurlar için bunları aşağıdaki yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

köpek kuaförünün faydaları

Suyu Sevmeyen Köpekler Nasıl Yıkanır?

Bazı köpekler suyu sevmez, küvetin yada leğenin içinde durmak istemez ve sürekli titrerler banyo yapmak istemezler. Böyle bir durumda köpeğinize güzel sözler söyleyerek, ikramda bulunarak küvete girmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumla baş edemiyorsanız profesyonellerden yardım almalısınız.

Cilt Problemi Olan Köpekler Nasıl Yıkanır?

Köpeğinizin herhangi bir cilt hastalığı veya alerjisi varsa, köpeğinizi yıkamadan önce veterinerinize danışmanız önemlidir. Duruma bağlı olarak, köpeğinizin yıkanmama durumu olabilir veya daha düzenli banyoya ihtiyacı olabilir.

Köpeği Sıklıkla Yıkamak Zararlı Mı?

Yavru köpekler ayda bir kez, yetişkin köpekler kürklerine göre haftada bir veya ayda bir kez, yaşlı köpekler olabildiğince az sıklıkla yıkanmalıdır. Daha sık yıkamalarda köpekler de deri ve tüylerde tahriş ve sağlık sorunları görülebilir.

[Toplam: 1   Ortalama: 5/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here