Köpeğinizin Gözlerini Güvenle Nasıl Temizlersiniz?

0
6386

Köpeklerde göz temizliği ve bakımı köpeklerin genel sağlıklarını etkileyen önemli bir faktördür. Köpeğinizin gözlerinin etrafındaki fazla tüy, göz tahrişi veya enfeksiyon geliştirme şansını artırabilir. Göz akıntıları ve çapakları, kırmızı ve sulu gözler sağlıksız gözleri işaret ediyor olabilir. Bazen göz akıntısı ve sorun gibi görünen faktörler tamamen normaldir, bazen de bir problemin göstergesidir.

Köpeklerde göz temizliği

Köpeklerde göz temizliği ve bakımı köpeğin cinsine göre de farklılıklar gösterir. Uzun ve sık tüylü olan köpekler Poodles, Cocker spaniel ve Shih Tzus gibi daha sık göz kontrolüne ihtiyaç duyarlar.

Köpeklerin Gözleri Nasıl Temizlenir?

Köpeğinizin gözlerini bir veteriner yada köpek bakımı yapan köpek kuaförlerinde temizletebileceğiniz gibi kendinizde evde köpeğinizin gözlerini temizleyebilirsiniz.

Evde köpeğin gözünü nasıl temizlerim

Yapmanız gereken ilk şey, köpeğinizin gözlerini görsel olarak incelemektir. Kızarıklık, şişme veya olağandışı akıntı olup olmadığına bakın. Gözler açık ve parlak olmalı ve astarı (arka planı) pembe ve sağlıklı görünmelidir.

Köpeğinizde göz hastalıkları olduğunu düşünüyorsanız veterinerinize danışmalısınız.

Köpeğinizin gözlerini hızlı bir şekilde ve güvenli olarak temizlemeniz gerekiyorsa, size yardımcı olacak bazı ipuçları:

  • Yumuşak nemli bir bez veya sünger kullanın ve suyun oda sıcaklığında olduğundan emin olun. Tahrişi artırabilecekleri için kağıt havlu, peçete ve pamuklu çubuklardan kaçının.
  • Evcil hayvanınız hassassa, ılık suya batırılmış yumuşak bir pamuk top deneyin.
  • Evcil hayvanınıza yavaşça yaklaşın ve herhangi bir kiri veya mukusu temizlemek için göz çevresini nazikçe silin. Gözü asla silmeyin.
  • Veterineriniz tarafından özel olarak reçete edilmedikçe şampuan, sabun, göz yıkama damlalarından kaçının.

Tarlalarda veya ormanlarda gezi yapan köpeklerin gözlerine yabancı cisim kaçması daha olasıdır, ancak şehir köpekleri bile bu sorunu yaşayabilir. Köpeğiniz siz araba sürerken kafasını camdan dışarı çıkarmaktan keyif alabilir, bu onun göz yaralanması riskini artırır. Onu güvenli bir şekilde arabanın içinde tutmak en iyisidir.

Köpeklerin Gözlerini Doğal Yollarla Temizlemek

Her ne kadar teknolojiyle beraber gelişen pet sağlık sektörünün köpeklerin gözlerini temizlemek ve iyileştirmek adına çıkardığı endüstriyel ürünler olsa da bazı doğal yöntemlerle de köpeklerinizin gözlerini temizleyebilirsiniz.

1) Papatya Çayı İle Köpek Göz Temizliği

Köpeklerin sindirim sistemine de iyi gelen papatya çayı, köpeklerin gözlerini temizlemek için doğal ve kolay bir yoldur. Papatyada bulunan antioksidanlar köpeklerin göz çevrelerinde birikmiş olan çapakları, göz damla lekelerini temizleyecek, gözün enfeksiyon kapmasını engelleyecektir.

köpeklerde papatya çayı ile göz temizleme

Kullanım şekli: Kurutulmuş papatyaları kaynatarak elde edilen papatya çayını pamuk toplar veya göz temizleme mendilleriyle köpeğinizin göz çevresine sürmeniz; eğer varsa göz çapaklarını ve göz damlalarını temizlemenizle gerçekleşir. Köpeğinizin gözüne kaçma durumunda tamamen zararsızdır.

2) Aleovera Jeli İle Köpek Göz Temizliği

aleovera özüyle köpek göz temizliği

Aktarlarda satılan aloe vera bitkisi köpeklerde göz akıntılarına ve iltihaplarına iyi gelmektedir. Göz çevresi temizliği için kullanılabileceği gibi göz içine de az olacak şekilde nüfus etmesi iltihaplanmanın önüne geçecektir.

Basitçe aloe vera bitkisinin özünden alınan jeli temiz steril bez yardımıyla köpeklerin göz temizliğinde kullanabilirsiniz.

Aklınıza takılan veya sizin bildiğiniz daha pratik yöntemler varsa yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

Göz Bakımı Yapan Uzmanlara Ne Zaman Gidilmeli?

Köpeğinizle ilgilenecek vaktiniz yoksa yada köpeğinizin göz temizliğini yaparken zarar vermekten korkuyorsanız köpek kuaförlerine köpeğinizi götürerek göz bakımlarını ve temizliklerini yaptırabilirsiniz.

Köpeklerde Göz Yaşı Neden Olur?

Göz çevresindeki tüyleri uzun olan köpeklerde uzayan veya dökülen tüyler göze batar ve gözün sulanmasına neden olur. Göz kanallarının taşıyabileceğinden fazla göz yaşı da gözden dışarı atılır ve göz yaşı lekelerini meydana getirir.

Köpeklerde Göz Çapağı Neden Olur?

Göze giren toz ve yabancı cisimler göz yaşları tarafından parçalanarak göz çapaklarını oluşturur. Eğer köpeğinizin gözünde herhangi bir hastalık varsa o da göz çapaklarına neden olabilir.

[Toplam: 1   Ortalama: 3/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here