Köpeklerde Beyin Hasarına Yol Açan Nöbet Belirtileri ve Nedenleri

0
1169

Nöbet, ani ve anormal nörolojik aktiviteden kaynaklanır – temel olarak, beyindeki bir tür elektrik fırtınasıdır. Hem insanlarda hem de köpeklerde nöbetler birçok nedenden kaynaklanabilir ve genellikle bilinç değişikliği veya kaybı eşlik eder. Birkaç saniye, birkaç dakika veya en kötü senaryoda saatlerce sürebilirler.

Köpeklerde nöbet geçirme

Soruna bağlı olarak, tedavi düzenli bir ilaç dozu kadar basit olabilir. Bununla birlikte, beyin hastalığına bağlı nöbetler, tedavi edilmezlerse beyin hasarına ve hatta ölüme neden olabilir. Köpeklerde nöbetlerin nedenlerini ve türlerini anlamak, deneyimi daha az stresli hale getirebilir.

Köpeklerde Nöbetler Nelerdir?

Köpeklerde nöbetler olarak sınıflandırılır genelleştirilmiş (tam vücut, konvülsif), fokal (hafif ve vücudun belirli bir alana izole edilmiş), ya da küme (arka arkaya meydana gelen). Çoğu zaman, nöbetlerden önce “pre-iktal faz” olarak adlandırılan bir endişe, huzursuzluk veya endişe dönemi gelir. Nöbetin kendisine “iktus” denir. Nöbetin ardından, birkaç dakika ila saatler arasında oryantasyon bozukluğu, stupor veya körlük içerebilen “iktal sonrası faz” gelir.

Genelleştirilmiş nöbetler (tonik veya klonik nöbetler olarak da adlandırılır) tüm vücudu etkiler ve bilinç kaybı, genel sertlik veya spastik, istemsiz hareketlerle karakterizedir.  köpek mesane ve bağırsak kontrolünü kaybedebilir ve bazı köpeklerin bile olay sırasında seslendirmek olabilir.

Bazen kısmi nöbetler olarak adlandırılan odak nöbetleri, beynin belirli bir bölümüne izole edilir ve bu nedenle vücudun belirli bir bölümünü etkiler. Odak nöbetleri tipik olarak oldukça hafiftir ve yüz veya uzuv seğirmesi ile karakterize edilebilir. Bazen bir odak nöbeti kısa bir oryantasyon bozukluğu dönemi gibi görünebilir veya köpek zorunlu olarak havaya fırlayabilir (bazen “sinek ısırma” olarak adlandırılır).

Küme nöbetleri, 24 saatlik bir süre içinde meydana gelen üç veya daha fazla nöbet serisini veya aralarında tam bir bilinç dönüşü olmadan meydana gelen iki veya daha fazla nöbeti ifade eder. Küme nöbetleri yaşayan köpeklerin hemen tıbbi tedaviye ihtiyacı vardır ve o gün bir veteriner tarafından görülmelidir.

Köpeklerde Nöbet Belirtileri

Çoğu nöbet yaşamı tehdit edici olarak kabul edilmez, ancak bunlar köpeğin beyninde bir sorun olduğunu gösterir. Köpeğinizin dengesiz veya gergin davrandığını, ardından çöktüğünü, sarsıldığını ve ağzında köpürdüğünü fark ederseniz, nöbet geçiriyor olabilir. Nöbetler bazen zehirlenme veya çevresel faktörlerin sonucu olabilir, bu nedenle kısa bir nöbet geçirmek ciddi bir olay olmayabilir.

Bununla birlikte, art arda birkaç nöbet veya beş dakikadan uzun süren bir nöbet, yaşamı tehdit edebilecek acil bir durum olarak kabul edilir . Veterinerinizi hemen arayın. 24 saatlik bir süre içinde üçten fazla nöbetin meydana gelmesi de hemen veterinere gitmeyi gerektiren acil bir konudur.

Nöbet kısa sürmüş ve tekrar etmemiş olsa bile, normal davransa bile bir veteriner randevusu ayarlamak en iyisidir.

Köpeklerde Nöbetlerin Nedenleri

Nöbetler çeşitli nedenlerle ortaya çıkar. Köpeğiniz bir toksine tepki gösteriyor olabilir . Genellikle antibiyotikler veya antiviral ilaçlarla tedavi edilebilen bakteriyel veya viral bir enfeksiyondan muzdarip olabilir. Düşük kan şekeri nöbetlere neden olabilir ve genellikle küçük cins köpek yavrularında görülür.

Daha ciddi vakalarda, köpeğiniz idiyopatik epilepsi gibi bir beyin hastalığından veya karaciğer veya tiroid bozukluğu gibi metabolik sorunlardan muzdarip olabilir. Son olarak, yapısal anormallikler veya tümörler (hem kötü huylu hem de iyi huylu) köpeklerde nöbetlere katkıda bulunabilir.

Köpeklerde Nöbet Tedavisi

Köpeğiniz nöbet geçiriyorsa, yapılacak ilk şey veterinerinizi aramaktır. Nedeni teşhis etmek amacıyla kan testleri ve fizik muayene ve muhtemelen X-ışınları ile başlayarak teşhis testleri yapacak. İlk testler sonuçsuz kalırsa, bir veteriner nörolog, köpeğinizin durumu hakkında daha fazla bilgi toplamak için bir BT taraması, bir MRI veya bir beyin omurilik sıvısı (BOS) taraması yapabilir.

Köpeklerde Nöbet Geçirme

Neyse ki, köpeklerdeki nöbetlerin çoğu ilaçla düzenlenebilir, ancak bazı çığır açan nöbetler mümkün olabilir. Ancak nedene bağlı olarak, toksik bir maddeden kaçınmak, beyin veya karaciğerdeki altta yatan koşulları tedavi etmek veya akupunktur gibi alternatif tedaviler kullanmak yardımcı olabilir. Bazen, bir tümör durumunda olduğu gibi, nöbet bölümleri çözülmeden önce köpeğinizin ameliyata ihtiyacı olacaktır. Başarılı bir sonuç için veterinerinizin tavsiyelerine uymanız önemlidir.

Uzun süreli bir nöbet veya sürekli meydana gelen bir dizi nöbet, status epileptikus olarak adlandırılır . Bu, tedavi edilmediği takdirde beyin hasarına, hipertermiye (yüksek vücut ısısı) ve hatta ölüme yol açabilecek korkunç bir durumdur. Status epileptikustaki köpeklerin hastaneye yatırılması gerekir ve nöbetleri durdurmak için sıklıkla sürekli ilaç infüzyonu gerekir.

Köpeklerde Beyin Hastalığı Nedir?

Köpek epilepsisi, nedeni bilinmeyen idiyopatik bir hastalıktır. Epilepsiyi teşhis etmek için özel bir test yoktur, bu nedenle diğer nedenleri ekarte etmek için genellikle ileri tanı testleri (CT taraması, MRI ve spinal tap gibi) önerilir.

Bununla birlikte, bazen bir köpek hastalık kriterlerine uyduğunda olası bir teşhis yapılır. Birçok epileptik köpek, ilaç tedavisine oldukça iyi yanıt verir ve mutlu bir yaşam tarzı sürdürmek için yaşamları boyunca buna ihtiyaç duyar.

Nöbetler Nasıl Önlenir?

Pek çok nedenden dolayı köpeklerde nöbetleri önlemenin sadece birkaç yolu vardır. Önleyici bir önlem, köpeğinizi zehirli maddelerden ve boya çözücüler ve antifriz gibi zehirlerden uzak tutmaktır. Stres, nöbet geçirmeye yatkın bir köpeğin epizod geçirmesine neden olabilir, bu nedenle evcil hayvanınız geçmişte nöbet geçirmişse, çevresindeki stresi en aza indirmek çok önemlidir.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here