Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri ve Tedavisi

0
1919

İdrar yolu enfeksiyonları köpeklerde en sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Köpek aniden her yerde çiş mi? Belki idrarı güçlü bir kokuya sahiptir veya hatta kan içerir. İYE olabilir.

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

Bir köpeğin idrar yolu böbrekler, üreterler, mesane ve üretradan oluşur. Böbrekler idrar yapar, bu daha sonra üreter adı verilen ve mesaneye giden küçük tüplerden geçirilir. Üretra, idrarın mesaneden ve vücuttan çıkmasına izin veren küçük tüptür. Bir İYE, üriner sistemin bu alanlarından bir veya daha fazlasında, genellikle bakteriyel bir enfeksiyondur.

köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu

İYE’ler köpeklerde meydana geldiğinde, bunlar çoğunlukla üretrayı içerebilen bakteriyel mesane enfeksiyonlarıdır. “İdrar yolu enfeksiyonu” yerine “alt idrar yolu enfeksiyonu” daha doğru bir terimdir. Daha az yaygın olanı üreter ve böbrek enfeksiyonlarıdır. Bir böbrek enfeksiyonu “piyelonefrit” olarak adlandırılır ve tipik olarak ortalama düşük İYE’den daha büyük semptomlara neden olur.

Sistit, “mesane iltihabı” anlamına gelen bir terimdir. Çoğu düşük İYE’ye sistit eşlik eder, ancak tek başına bir sorun da olabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

İYE belirtileri sistit belirtilerine benzer. Sistit mesane taşlarından kaynaklandığında kanlı idrar yaygındır. Gerçek bir alt idrar yolu enfeksiyonu gerçekte sorun olmayabilir. Ek olarak, yukarıdaki belirtiler piyelonefrit veya başka bir ciddi durumla ilgili olabilir. Kusma ve/veya ishal, uyuşukluk veya iştahsızlık da görülürse, daha ciddi bir durum olabilir.

Evcil hayvanınızın İYE, sistit, piyelonefrit veya başka bir sağlık sorunu olup olmadığını ertelememelisiniz. Evcil hayvanınız bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa veterinerinizle iletişime geçin.

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

İYE’li tüm köpekler hastalık belirtileri göstermez, ancak çoğu aşağıdaki gibi bazı özel belirtiler gösterir:

  • Sık idrara çıkma
  • Uygunsuz idrara çıkma (evde kirlenme)
  • Bir seferde küçük miktarlarda idrara çıkma
  • Güçlü bir kokuya sahip idrar
  • Koyu renkli ve/veya bulanık idrar
  • Kanlı idrar
  • İnkontinans
  • İdrar yapmak için ıkınma
  • Ağrılı idrara çıkma
  • Cinsel organları normalden daha fazla yalamak
  • Karın ağrısı

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri

Normal, sağlıklı bedenlerde mesane sterildir ve bu nedenle idrar da sterildir. Bu, bakteri olmadığı anlamına gelir. Daha düşük bir İYE meydana geldiğinde, mesanede bakterilerin bulunduğu anlamına gelir.

Üretra, vücudun dışına, tipik olarak çok fazla bakteri içeren bir alan olan cinsel organlara gider. Bakterilerin üretradan mesaneye ulaşabileceği düşünülmektedir. Çoğu durumda, vücudun normal savunması bir enfeksiyonun oluşmasını önleyebilir.

Bazı köpekler İYE’leri düşürmeye daha yatkındır. Bazı durumlarda, genetik bir yatkınlıktır. Bazı köpeklerin alt idrar yollarında anatomik/yapısal anormallikler olabilir ve bu onları İYE’ye yatkın hale getirebilir.

Düşük İYE’nin yaygın bir nedeni, mesane taşlarının varlığıdır.

Genel olarak, dişi köpekler, erkek köpeklerden daha düşük İYE’lere eğilimlidir.

Böbrek hastalığı, Cushing hastalığı ve hipotiroidizm gibi altta yatan diğer hastalıklar da köpekleri İYE’ye yatkın hale getirebilir. Diyabetik köpekler , idrarda glikoz bulunması nedeniyle İYE’ye daha yatkındır.

İdrar yolu enfeksiyonlarının belirtileri aslında davranışsal bir sorundan kaynaklanıyor olabilir. Bununla birlikte, veterinerinizi görmek ve önce bir sağlık sorununu ekarte etmek önemlidir.

köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Teşhisi

Veterineriniz önce köpeğinizin geçmişini tartışacak ve fizik muayeneyi tamamlayacaktır. Daha sonra idrar örneği alınacaktır.

Çoğu zaman, veteriner “serbest yakalama” veya “boşluklu” bir numune ile başlayacaktır. Köpek temiz bir kaba idrarını yaparken numune akışın ortasında toplanır.

Bu idrar örnekleri, üreme organlarında muhtemel bakteri varlığı nedeniyle mükemmel olmayabilir, ancak orta akım toplama genellikle bakterileri en aza indirmede yardımcı olur. En kötü durum senaryosunda, köpek bir kaza geçirmişse, idrar masadan veya yerden toplanabilir. Bu yüzeylerde olması muhtemel bakteriler nedeniyle bu numuneler kesinlikle ideal değildir.

Temiz bir idrar örneği almanın ideal yolu, karın içinden mesaneye bir iğnenin sokulmasını içeren sistosentezdir. Aslında göründüğü kadar kötü değil. Çoğu köpek bunu kan alımı kadar kolay (hatta daha kolay) tolere eder.

Çoğu veteriner, önce kurum içinde veya dışarıdaki bir laboratuvarda gerçekleştirilecek bir idrar tahlili isteyecektir.

İdrar, kan, protein ve daha fazlasını içeren çeşitli bileşenler için test edilecektir. Belirli hücrelerin, bakterilerin, kristallerin ve daha fazlasının varlığı için mikroskobik olarak incelenecektir. Sonuçlar, belirgin miktarda bakteri ve beyaz kan hücresi görüldüğünde bir İYE ile tutarlıdır. Sistit, kan ve diğer bazı hücrelerin varlığı ile doğrulanabilir. Kristaller mesane taşlarının varlığını gösterebilir (her zaman olmasa da).

Veterineriniz ayrıca idrar kültürü ve hassasiyet isteyebilir. Numune bir laboratuara gönderilecek ve özel bir plakaya konacaktır. Laboratuvar, idrar örneğinden bakteri üretmeye çalışacaktır.

Bir bakteri izole edilirse, laboratuvar hangi antibiyotiklerin bakterileri öldürmede en etkili olduğunu belirleyecektir. Bu, veterinerinizin köpeğinizin doğru antibiyotiği kullandığından emin olmasını sağlayacaktır. Bu test, antibiyotiğe dirençli enfeksiyonların artması nedeniyle eskisinden çok daha sık uygulanmaktadır.

Veterinerin mesane taşlarından şüphelenmesi durumunda karın radyografilerinin (röntgen) veya ultrasonun önerileceğini unutmayın. Mesane taşlarını mümkün olan en kısa sürede tespit etmek önemlidir, çünkü bunlar devam eden mesane sorunlarına neden olur ve hatta tıkanmaya neden olabilir.

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavileri

Bir İYE için genel tedavi, bir antibiyotik tedavisidir. Bir veteriner sistit de mevcut olduğu hissettiğinde, köpek de kolaylık rahatsızlık yardımcı olacak bir anti-enflamatuar ilaç ile tedavi edilebilir. İlaçları belirtildiği şekilde kullanmak ve tüm tedavi sürecini tamamlamak önemlidir.

Veterineriniz ayrıca antibiyotikler tamamlandıktan sonra tekrar idrar tahlili ve/veya idrar kültürü önerebilir. Bu, semptomlar genellikle enfeksiyon tamamen temizlenmeden önce düzeldiği için enfeksiyonun gerçekten gittiğini doğrulamak içindir. Tedaviyi çok erken durdurmak semptomların tekrarlamasına neden olabilir.

Bazı durumlarda, köpeğinizin idrar yolu sorunlarının tedavisine yardımcı olması için veteriner tedavi edici bir diyet önerilir. Bu, özellikle kristaller ve/veya taşlar mevcut olduğunda yaygındır.

Tedaviye rağmen İYE ve/veya sistit semptomları devam ederse, veterineriniz radyografi veya ultrason gibi daha fazla teşhis önerebilir. Veterinerinize köpeğinizin devam eden belirtileri hakkında bilgi vermeniz önemlidir.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here