Köpeğinizi yıkamak, köpeğinizin kürkünü temiz ve sağlıklı tutacak ve kürke yapışabilecek kir, parazit veya diğer unsurları temizleyecek düzenli bir bakım uygulamasıdır.
Köpeklerin günlük banyoya ihtiyacı olmasa da kürkleri, çevreleri ve diğer faktörler onları ne sıklıkta yıkayacaklarını etkileyebilir. Köpeğinizin ne sıklıkla yıkanması gerektiğini öğrenmek için veterinerinizle konuşun.
Başlamadan Önce
Doğru hazırlık, siz ve köpeğiniz için banyo işlemini kolaylaştırabilir.
Küvet genellikle köpeğinizi yıkamak için en kolay yerdir, ancak çok küçük köpekler bir lavaboda yıkanabilir. Küvetinizi evde kullanacaksanız, sırtınıza ve dizlerinize zarar verebilir ve temizlenmesi gereken bir dağınıklık bırakabilir.
Bazı evcil hayvan malzemeleri satan mağazalar, küçük bir ücret karşılığında kullanabileceğiniz self servis köpek yıkama küvetleri sunar. Bir kuaför için ödeme yapmaktan daha ucuzdur ve evinizdeki karışıklığı önleyebilirsiniz.
Köpeğinizi dışarıda yıkamayı seçerseniz, soğuk suyun çoğu köpek için eğlenceli olmadığını unutmayın. Ayrıca soğuk su da köpeğinizi temizlemeyecektir. Köpeğinizin çok üşümemesi için havanın sıcak olduğundan emin olun veya köpeğinizin güzel bir ılık banyo yapabilmesi için ısıtılmış su kullanın.
Self servis köpek yıkama hizmetinin kullanımı için ödeme yaparsanız, bu malzemeler kullanıma hazır ve kullanıma hazır olabilir. Köpeğinizi evde yıkıyorsanız, malzemelerinizi önceden topladığınızdan emin olun, böylece daha sonra bir şeyler için uğraşmanıza gerek kalmaz.
Köpeğinizi Yıkarken Neye İhtiyacınız Olacak?
- Yumuşak, emici havlular
- Köpeğinizin tüy tipine uygun fırça ve taraklar
- Banyo paspası
- Önlük ve/veya eski giysiler
- Köpekler için tasarlanmış şampuan
- Göz yağlayıcı veya mineral yağ
Köpeğinizi Banyoya Hazırlayın
Banyoya başlamadan önce köpeğinizi fırçalayın. Köpeğiniz ıslandığında uğraşmak daha zor olacağından, tüm karışıklıkları veya paspasları çıkardığınızdan emin olun. Daha sonra her göze bir şerit suni gözyaşı merhemi veya birkaç damla mineral yağ uygulayın. Bu, gözleri şampuandan korumaya yardımcı olacaktır.
Köpeğimi Nasıl Yıkamalıyım?
Köpekleri yıkarken dikkatli olunması ve her iki tarafında zarar görmeden yıkama eylemini sonuçlandırması oldukça önemlidir.
Köpeğinizi en kolay şekilde yıkamak için;
Köpeğinizi Islatın
Köpeğinizi baştan ayağa ılık suyla ıslatın. Bu, elde tutulan bir püskürtücü kullanıyorsanız en iyi sonucu verir, ancak bir sürahi veya kovadan da su dökebilirsiniz. Köpeğinize koymadan önce her zaman kolunuzdaki sıcaklığı test edin.
Birçok köpeğin suya dayanıklı tüyleri vardır, bu nedenle genellikle saça nüfuz etmek için iyice ıslatmak gerekir. Gözlerden ve kulakların içinden kaçındığınızdan emin olun. Köpeğiniz içgüdüsel olarak suyu silkelemek isteyecektir. Bir elinizi köpeğinizin başının üstünde tutmak bunu önlemeye yardımcı olabilir.
Köpeğinizi Şampuanlayın
Köpeğinizin kürküne şampuan uygulayın. Gözler, yüz ve genital bölgeden kaçının. Köpük oluşturmak için yeterli şampuan kullanın. Çok fazla kullanmaktan kaçınmak için bir seferde az miktarda şampuan uygulayın.
Bir seçenek, daha liberal bir miktarın uygulanabilmesi için iki kısım şampuanı bir kısım su ile karıştırmaktır. Daha kolay uygulama için karışımı bir sprey şişesine veya büyük bir plastik kaba ekleyin. Yüz ve göz çevresinde dikkatli kullanmayı unutmayın.
Kese ve Masaj
Köpeğinizi birkaç dakika ovun, fırçalayın ve masaj yapın. Tıpkı kendi saçınızı şampuanlar gibi parmaklarınızı kullanabilirsiniz. Köpeğiniz muhtemelen bu bölümden gerçekten keyif alacaktır. Ayakları da temizlemeyi unutmayın. İdeal olarak, şampuanın, özellikle ilaçlı şampuan ise, durulamadan önce köpeğinizin paltosunda 10 ila 15 dakika kalmasına izin vermelisiniz. Köpeğinizin kulaklarını temizlemek için bu zamanı ayırın .
Ayrıca, özellikle bir köpeği yıkamak için yapılmış küçük çıkıntılara sahip kauçuk veya plastik bir köpek ovma aleti de kullanabilirsiniz. Köpeğinizin cildine ekstra masaj sağlar ve şampuanın köpürmesine yardımcı olur.
Köpeğinizi Durulayın
Gözlerinden ve kulaklarından kaçınarak köpeğinizin kürküne bir su akışı uygulayın. Köpeğinizin ceketindeki tüm şampuanı iyice durulayın. Bir duş püskürtücü bunun için en iyi sonucu verir; bardak, sürahi veya kova ile durulama daha uzun sürer.
Köpeğinizin ayaklarını ve deri kıvrımlarını veya yarıklarını iyice durulamayı unutmayın. Köpeğinizin tüm şampuan kalıntılarını temizlemeniz çok önemlidir. Köpeğinizi ılık/sıcak suyla yıkadıktan sonra, şampuan kalıntılarını gidermek ve gözenekleri kapatmak için ılık veya hafif soğuk su kullanın.
Köpeğinizi Kurutun
İlk önce, geri çekilin ve köpeğinizin birkaç iyi sallama yapmasına izin verin. Ardından, köpeğinizin ceketindeki fazla suyu havluyla kurulayın. Yere bir havlu koyun ve köpeğinize bırakın. Birçok köpek içgüdüsel olarak havluya sürtünecek ve suyu sallamaya devam edecektir. Ardından, biraz daha havlu kurutma ile devam edebilirsiniz.
Köpeğiniz buna tahammül ederse, fönle kurutmayı denemek isteyebilirsiniz. Çok düşük veya hiç ısı içermeyen bir kurutucu kullandığınızdan emin olun. Köpeğinizi self servis küvette yıkarsanız, basınçlı hava kurutucusu mevcut olabilir. Dikkat, bu kurutucular güçlüdür. Sadece köpeğinizin tahammül ettiği kadar yükseğe çevirin ve yüzden, gözlerden ve kulaklardan uzak durun.
Köpeğiniz tamamen kuruduğunda, ceketi iyice fırçalayın. Köpeğinizin gözlerinin etrafındaki yağlı filmi nemli bir bezle silin. Köpeğinizin kuruyana kadar dışarı çıkmasını engellemeye çalışın, aksi takdirde kısa sürede tekrar kirli bir köpeğiniz olur.
Banyo Sırasında Köpeğinizle İlgili Sorunları Önleme
Bazı köpekler banyodan kesinlikle nefret edebilir. Bir güreş maçı gibi gelebilir veya o kadar dağınık ve zaman alıcı olabilir ki vazgeçmek istersiniz. Bu durumda, bir kuaförü ziyaret etmenin zamanı gelmiş olabilir.
Düzenli kırpma gerektiren uzun tüyleri olan belirli ırklar için profesyonel tımarcılar önerilir. Evde banyo yapmaya kararlıysanız, denemeye devam edin ve kendinizi köpek mamasıyla donatın.