Köpeklerde En Çok Görülen 13 Tehlikeli Köpek Hastalığı

0
1077

Köpeğinizin hasta olmasının birkaç nedeni vardır. Köpeğinize iyi bakmanız risklerini azaltabilir, ancak yine de ortaya çıkabilecek bazı sağlık sorunları vardır. Köpeğinizi sağlıklı tutmak için adımlar atmak, bu gibi sorunların görülme sıklığını en aza indirebilir.

köpekleri en çok yakalandığı köpek hastalıkları

Ek olarak, rutin sağlık muayeneleri için veterinerinizi görmek, sağlık sorunlarını kontrolden çıkmadan keşfetmenize yardımcı olabilir. Köpeğinizi her zaman herhangi bir hastalık belirtisi için izleyin . Köpekleri etkileyebilecek birçok sağlık sorunu vardır. Aşağıdakiler en yaygın olanlardandır.

1) Cilt Sorunları

köpeklerde cilt hastalıklarıBirçok köpek çeşitli cilt sorunları yaşar. Kaşıntı ve kaşınma, köpeklerde cilt sorunlarının tipik belirtileridir.

Cilt kırmızı, iltihaplı, pul pul, pullu veya başka bir şekilde anormal görünebilir. Ayrıca saç lekelerini de kaybedebilirler.

Bir köpeğin alerjiler, parazitler, cilt enfeksiyonları ve daha fazlası dahil olmak üzere cilt sorunları geliştirmesinin birkaç nedeni vardır.

Köpeğinizin sürekli kaşıma veya çiğneme ise cilt anormal görünüyorsa köpek büsbütün perişan hale gelmeden önce veya veteriner bakın.

2) Kulak Enfeksiyonları

Köpeklerde kulak hastalıklarıKulak enfeksiyonları genellikle köpeklerin kafalarını sallamasına ve kulaklarını kaşımasına neden olur.

Çoğu zaman, kulak akıntısı veya birikinti vardır ve kulaklarda kötü bir koku olabilir.

Kulak enfeksiyonları kaşıntılı ve hatta ağrılı olabilir. Tedavi edilmediğinde ciddi hasara neden olabilirler. Köpek bir veya iki gün fazla bir kulak enfeksiyonu belirtileri sergiliyorsa veterinere gidin.

Kulak enfeksiyonları bazen cilt sorunlarına eşlik eder. Ek olarak, alerjilerle ilgili olabilirler.

3) İdrar Yolu Enfeksiyonları

Köpeklerde İdrar Yolu enfeksiyonlarıKöpeklerde idrar sorunları yaygındır. Eve işeyen bir köpekle uğraşmak çok sinir bozucu. Birçok işletme sahibi bunu davranışsal sorunlara veya eğitim eksikliğine bağlamaktadır.

Bununla birlikte, köpeğinizde, özellikle de yavruysa veya altta yatan başka tıbbi durumları varsa, idrar yolu enfeksiyonu olabilir.

İYE belirtileri arasında uygunsuz idrara çıkma, sık idrara çıkma, artan susuzluk, kanlı idrar ve uyuşukluk bulunur. Bu semptomlar böbrek hastalığı ve diyabet gibi diğer tıbbi durumlarla da ilişkili olabilir, bu nedenle bu size tanıdık geliyorsa, idrarın kontrol edilebilmesi için köpeğinizi veterinere götürün.

4) Kusma

köpeklerde kusmaBir köpeğin kusma geliştirmesinin pek çok nedeni vardır. Köpeğiniz her kustuğunda veterinere gitmeniz gerekmese de, bu görmezden gelinecek bir şey değil.

Kusma toksisite, gastrointestinal tıkanıklık veya diğer ciddi hastalıkların bir işareti olabilir. Nedeni de diyet patavatsızlık olarak basit olarak olabilir. Tahmin etmeye çalışmayın; Köpeğiniz kusmaya devam ederse veya ishal, iştahsızlık veya halsizlik gibi başka semptomlar varsa, veterinerinizi dahil etmelisiniz.

5) İshal

Köpeklerde ishalİshal, kusmaya eşlik edebilir veya sadece kendi başına ortaya çıkabilir. İshalin potansiyel nedenleri kusmaya benzer. Bir veya iki ishal olayı acil bir durum olmasa da, devam eden ishal dehidrasyona neden olabilir.

İshal devam ederse veya kusma ve/veya uyuşukluğa eşlik ederse veterinerinize görünün.

6) Parazitler

Köpeklerde parazit hastalıklarıParazitler, köpeğinizin dünyasında her yerdedir. Pire ve keneler gibi dış parazitler veya kalp kurdu ve bağırsak solucanları gibi iç parazitler olabilirler.

Neyse ki, genellikle aylık önleyici tedavilerle parazitlerin köpeğinize saldırmasını önlemenin yolları vardır. Köpeğinizi koruyabilmek için kendinizi köpek parazitleri hakkında eğitin.

7) Diş Hastalığı

Köpeklerde diş hastalıklariDiş hastalığı (özellikle periodontal hastalık, diş etleri ve diş eklerinin bir hastalığı), köpekler için ciddi ve sıklıkla gözden kaçan bir sağlık sorunudur.

Köpeklerde ağız kokusu normal değildir ve diş hastalıklarının bir işareti olabilir. Köpeğinizin ağzındaki plak ve tartar, tehlikeli bakterileri barındırarak dişlere ve diş etlerine zarar verir.

Daha da kötüsü, bakteriler kan dolaşımına girerek vücutta kalp hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi diğer ciddi sorunlara yol açabilir. Köpek korumak anahtarıdır önleme .

8) Obezite

Köpeklerde obezite hastalığıObezite köpeklerde sık görülen bir sağlık sorunudur. Aynı zamanda en önlenebilir biri. Obezite diyabet, kalp hastalığı ve ortopedik problemler gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Neyse ki, uygun diyet ve egzersiz yoluyla obezite önlenebilir (ve genellikle tersine çevrilebilir).

9) Artrit

Köpeklerde artrit hastalığıArtrit, vücuttaki bir eklemin veya birden fazla eklemin iltihaplanması olarak tanımlanır. Köpeklerde artritin en yaygın şekli, Dejeneratif Eklem Hastalığı olarak da adlandırılan osteoartrittir.

Osteoartrit en sık yaşlılarda görülür, ancak eski yaralanmaların veya kalça displazisi gibi doğuştan gelen bozuklukların bir etkisi de olabilir. İyi haber genellikle yönetilebilir olmasıdır. Köpeğinizin osteoartriti olduğundan şüpheleniyorsanız, seçenekler hakkında veterinerinizle konuşun.

10) Toksisite/Zehirlenme

Köpeklerde zehirlenmeKöpekler meraklıdır ve genellikle yiyecek odaklıdır. Bu nedenle, zehirlenme veya toksisiteye duyarlı olmaları şaşırtıcı değildir.

Toksinler birçok biçimde gelir ve sıklıkla (ancak her zaman değil) yutulur.

Bitkiler, ilaçlar, ev eşyaları ve hatta bazı yiyecekler köpeğinizi zehirleyebilir. Köpeğinizin ortamında hangi tehlikelerin olabileceğini öğrenin.

11) Köpek Gençlik Hastalığı

Köpeklerde gençlik hastalığıKöpek gençlik hastalığı, ölümcül vakalara neden olabilecek bir hastalıktır. Ancak bu hastalığın önüne geçmek için aşı uygulanmaktadır.

Köpek gençlik hastalığı, erken dönemde aşılarının yaptırılmaması halinde belirti vermeden ilerleyebilir. Bu nedenle bu hastalık için bin semptomlu hastalık denmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

Farklı belirtilerin görülebileceği gibi köpek gençlik hastalığında en sık görülen belirtiler; Öksürük, hapşırma, salya akması, ateş, ishal ve kaslarda seğirme gibi belirtilerdir.

12) Parvovirüs (Kanlı İshal)

parvovirüs hastası köpekKalp ve bağırsakların düzgün çalışmasını engellemeye yol açan kanlı ishal, köpeklerde en sık görülen hastalıklar arasında yer alır.

Köpeğin sindirim sistemini direkt olarak etkileyen parvovirüs, genel olarak beslenmeden kaynaklı olarak görülen bir hastalıktır.

Parvovirüs aşı ile önlenebilen bir hastalıktır. Ancak bu aşı, sadece yavru köpeklere yapılmaktadır.

Belirtileri Nelerdir?

Her köpekte farklı şekilde belirti gösteren kanlı ishalde en sık görülen belirtiler; kusma, iştahsızlık, dışkıda kan, yorgunluk, ishal, depresyon, halsizlik ve sıvı kaybı gibi belirtilerdir.

13) Leyişmanyaz

Leishmaniasis köpekAvrupa ve İspanya’da daha sıklıkla görülen Leyişmanyaz hastalığı, köpeklerde en sık görülen hastalıklar arasında yer alır.

Sinek ısırması sonucu oluşan bu hastalık önlem alınmadığında köpeğin yaşam kalitesini düşürmeye başlar ve köpeğinizin ölümüne bile sebebiyet verebilir.

Uzmanlar, Leyişmanyaz hastalığına karşı özellikle su kaplarının dışarıda bırakılmaması gerektiğini belirtiler.

Sineklerin kolaylıkla konup yumurtalarını bırakabildikleri su kaplarından içen köpekler, Leyişmanyaz hastalığına yakalanabilirler.

Belirtileri Nelerdir?

Birçok belirtisi olabilen Leyişmanyaz, Türkiye’de sık görülmese de dikkat edilmemesi halinde buralarda da görülebilir.

Köpek Hastalıkları Nasıl Önlenir?

Genellikle köpek hastalıkları, beslenmeden, bakım eksikliğinde, egzersizlerin yeterli olmamasından ileri gelen durumlardır.

Köpeğinizi hastalıklara karşı korumak için öncelikle beslenmelerine ve bakımlarına özen göstermelisiniz.

Bunun dışında aşağıdaki hususlara dikkat ederek sevimli dostunuzu hastalıklara karşı koruma altına alabilirsiniz:

  1. Hastalık belirtilerini hafife almayın, belirtilerin kendini göstermesi durumunda veteriner hekime gösterin.
  2. Köpeğinizin aşılarını zamanında ve tamamını veteriner hekime yaptırın.
  3. Köpeğiniz için mama seçimi yaparken kaliteli mama seçmeye özen gösterin.
  4. Köpeğinizin tüy bakımına özen gösterin.
  5. Ağız ve diş sağlığı, köpek hastalıklarının oluşmasına neden olur. Bu yüzden ağız bakımına özen gösterin.
  6. Bilmediğiniz yöntemlerle köpeğinizi tedavi etmeye çalışmayın. Erken dönemde tedavi ettirmeniz, köpeğinizin hayatını kurtarır.
  7. Sağlık koşulları gözetilmeden üretilen açık mamalarla köpeğinizi beslemeyin.
  8. Köpeğinizi yaz aylarında hastalıklara karşı tıraş edin.
  9. Köpeğinizin suyunun ve yeminin her zaman taze olmasına dikkat edin.
  10. Veteriner hekiminize danışmadan köpeğiniz için bir karar almayın.

Gençlik hastalığı nasıl başlar?

Köpeklerde gençlik hastalığı, enfekte olmuş köpeğin hapşırması veya öksürmesi ile köpeğinize bulabilen bir hastalıktır.

Köpeğim hasta ne yapmam lazım?

Köpeğinizin hastalığı 48 saat içerisinde seyrelmeye başlamazsa mutlaka veteriner hekime göstermeniz gerekir.

Köpek hastalığı nasıl anlaşılır?

Köpeğiniz her zamankinden daha az enerjik ise, köpeğiniz yemek yemiyorsa, su içmiyorsa ya da her zamankinden daha az aktif ise köpeğiniz hasta olabilir.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here