Birçok insan bir köpek yavrusunu sosyalleştirmenin önemini anlıyor. Yavruların çok çeşitli insanları, yerleri ve durumları deneyimlemelerini sağlarlar. Pek çok insanın anlamadığı şey, köpekleri yetişkinliğe kadar sosyalleştirmeye devam etmenin de aynı derecede önemli olduğudur. Tüm köpeklerin sosyalleşebileceği doğrudur.
Köpek sosyalleşmesi, köpeğinizi çeşitli insanlarla ve koşullarla rahat ettirmeyi içerir. Köpek eğitmenleri ve hayvan davranışçıları, 4 aylıktan küçük köpek yavrularının, çeşitli insanlarla olumlu etkileşimler kurmaktan ve mümkün olduğunca çok sayıda yeni nesne ve durumla karşılaşmaktan fayda sağladığına uzun zamandır işaret etmektedir.
Bu, üniformalı insanlarla tanışmak, şemsiye taşıyan insanlarla karşılaşmak, çocuklarla etkileşim kurmak, ayaklarına dokundurmak gibi şeyleri ve köpeğinizin hayatında karşılaşabileceğini düşündüğünüz diğer birçok şeyi içerir. Yine de köpek sosyalleşmesi köpek yavrusu ile bitmemelidir. Bir köpeğin hayatı boyunca devam etmesi gereken bir süreçtir.
Yavru Köpekler
Çoğu veteriner, bir köpek yavrusu oldukça hızlı bir şekilde sosyalleştirmeyi önerecektir. 3 ila 12 hafta arası, yeni köpeğinizi sosyalleştirmeye başlamak için harika bir zamandır. Bunu çok önemli bir zaman aralığı olarak kabul edin ve yavru köpeğinizin etkileşime girmesi gereken deneyimlerin ve yerlerin bir kontrol listesi oluşturmaya çalışın. Erken sosyalleşme, yavru köpeğinizi aşağıdakilerle tanıştırmayı içerebilir, ancak bunlarla sınırlı değildir:
- Bir dizi yaş, cinsiyet ve beden dahil olmak üzere yeni insanlar
- Araçlar
- Tuğla, kaldırım, çimen ve asfalt gibi farklı döşeme ve zemin
- Bisikletli, kaykaylı ve bebek arabalı çocuklar dahil mahalle nesneleri
- Kediler ve diğer köpekler
- Ormanlar, tarlalar, kentsel alanlar ve su kütleleri gibi çeşitli ortamlar.
Yetişkin Köpekler
İyi haber, yetişkin bir köpeği sosyalleştirmenin oldukça kolay olmasıdır. Halihazırda yaptığınız bazı şeyler, köpeğinizin yaşamı boyunca bol bol sosyalleşmesine yardımcı oluyor, örneğin:
- Köpek parkını ziyaret edin.
- Oyun tarihleri için arkadaşlarınızı ve köpeklerini davet edin.
- Köpeğinizi haftada bir veya iki kez bir köpek bakımına kaydedin.
Köpeğinizden İpuçları Alın
Köpeğinizin diğer insanlarla ve hayvanlarla olan tüm etkileşimlerinin mümkün olduğunca olumlu olması önemlidir. Köpeğin etkileşimleri sırasında sakin ve pozitif kalın. Köpeğiniz enerjinizden beslenecek, bu yüzden ürkek olsa bile, topraklanmış kalmak için sakin varlığınıza güvenecektir. Köpeğinize etrafta başka insanların ve hayvanların olmasının iyi bir şey olduğunu söylemek için övgü ve muamele kullanın.
Yeni kişilerin ellerini köpeğin göğsünde veya çenesinde tutmasını sağlayın; Elleri görülebiliyorsa, köpek yabancılarla daha rahat hissedecektir. Köpek zor zamanlar geçiriyorsa, pozitiflere odaklanın ve bazı eğitim davranışları uygulayın. Bunu başarabilirse, köpek yeni ortamda kendinden daha emin hissedecektir.
Barınak Köpekleri
Yavruların yanı sıra, kurtarma köpekleri genellikle uygun sosyalleşmeye en çok ihtiyaç duyanlardır. Aldığınız teknikler genellikle köpeğin geçmişine ve yeteneklerine göre belirlenir. Barınak veya önceki bakıcı fazla bilgi sağlayamıyorsa, çok fazla endişelenmeyin. Köpeğin vücut dilinden ve çevresel tetikleyicilere (yerler, insanlar veya diğer unsurlar dahil) tepkisinden birçok bilgi toplayabilirsiniz. Kurtarma köpeğinizin sosyalleşmenin hızını belirlemesine izin verin.
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere korku belirtileri arayın:
- Sızlanan
- Kuyruk sallamak
- Bacakların arasına sıkışmış kuyruk
- Düzleştirilmiş kulaklar
Yeni bir ortamda bu işaretleri görürseniz köpeğinizi itmeyin. Bu tepkilere neyin sebep olduğunu ve nasıl değiştiklerini not edin. Örneğin, bir ortam hafif korkuya neden olabilirken, diğeri büyük korkuya neden olabilir.
Köpeğinizin önce daha az zorlu deneyimlerden başarılı bir şekilde ilerlemesini ve ardından daha zorlu deneyimlere geçmesini isteyeceksiniz. Köpeğiniz savunmacı veya saldırgan davranışlar sergiliyorsa, muhtemelen sosyalleşmeyi daha resmi bir davranışsal eğitim programı ile birleştirmeniz gerekecektir.
Veterinerinizle veya barınak köpeği eğitiminde uzmanlaşmış güvenilir bir köpek eğitmeniyle konuşun.
Sorunlar ve Prova Davranışı
Köpeğiniz yeni insanlarla veya yeni bir çevredeyken aniden korku veya saldırganlık göstermeye başlarsa, sosyalleşme eksikliği bir faktör olabilir. Bununla başa çıkmanın en iyi yolu, korkak veya saldırgan köpeklerle çalışma konusunda deneyimli bir köpek eğitmeni veya hayvan davranışçı bulmaktır. Bu uzman, köpeğinizin davranışının kesin nedenini belirlemeye yardımcı olacak ve sorunu yönetmeye veya sona erdirmeye yardımcı olacak bir davranış değiştirme programı oluşturabilecektir.
Yaygın Hatalar
Köpeğinizi çok uzağa, çok hızlı itmeyin. Köpek rahatsızsa, sakin olun ve mümkün olan en kısa sürede kendinizi bu durumdan uzaklaştırmaya çalışın. Köpeği azarlamak sadece durumu daha da kötüleştirir. Köpeği yatıştırın ve sakin ve kendinden emin kalın. Korkmuş bir köpeğe bağırmak sadece durumu daha da kötüleştirecektir.