Köpeklerin Pis Yerlerde ve Dışkıda Yuvarlanmasının Nedenleri

0
2652

Köpekler ve köpek yavruları burunlarından yaşarlar ve birçok köpek sahibi olarak size söyleyebileceği gibi, keskin kokularda yuvarlanma davranışına yol açar. Bunu, kedilerin kedi nanesine maruz kaldıklarında yaşadıklarına benzer bir koku ecstasy olarak düşünün. Bir köpek çekici bulduğu kokuyu bulduğunda yuvarlanarak omuzlarını, sırtını ve boynunu kokulu yere sürer.

Köpeklerin pis yerlerde yuvarlanması

Köpeklerin neden insanlara iğrenç kokan şeylerde yuvarlanmak için çekildiklerini tam olarak bilmiyoruz. Ancak birkaç olası açıklama var.

Köpeklerin Farklı Bir Koku Duyusu Vardır

Köpeklerin burunlarının insanlardan çok daha hassas olduğu bir sır değil’ Ama bu sadece köpeklerin koku alma duyusunun bizimkinden daha keskin olduğu değil, köpekler aslında daha fazla koku katmanını algılayabilir.

Örneğin, bir kokarca gül çalısını püskürttüğünde, bir insan sadece kokarcanın kokusunu alır çünkü bu koku gül çalısının kendi kokusundan daha yeni ve daha güçlü bir kokudur. Ancak bir köpek aynı gül çalısını koklasaydı, hem kokarcayı hem de gülleri ve muhtemelen sayısız başka kokuları da koklayabilirdi.

Köpeğinizin Yürüdüğü Yolu Neden Koklamasına İzin Vermelisiniz?

Bu muhtemelen, vahşi köpekler dünyayı dolaşırken köpeklerin paketleri ile iletişim kurmasına yardımcı olan evrimsel bir özelliktir. Kendisini bu tür kokularla “parfümlemek”, köpeğin kokulu mesajı eve taşımasına izin verebilir, böylece diğer köpekler potansiyel bir yiyecek kaynağı hakkında her şeyi öğrenebilir.

Birçok vahşi köpek türü leş yiyici olduğundan, çürüyen leş gibi kokulara çekilirler (ki bu çok açık olmasa da dışkıdan farklı değildir).

Köpekler Bölgelerini İşaretlemeye Çalışıyor Olabilir

Sürü ve kara hayvanlarının, üzerine idrar yaparak bölgelerini işaretleyeceği iyi bilinmektedir. Bu koku, diğer rakip paketlerin, savaşmak istemedikleri sürece belirli bir alandan kaçınmaları gerektiğini bilmelerini sağlar.

Kaka (veya başka bir hayvan maddesi) içinde yuvarlanan bir vahşi köpek veya kurt, başka bir hayvanın kokusunu geçersiz kılmaya çalışıyor veya bir uyarı olarak kasıtlı olarak kendi kokusunu bırakıyor olabilir.

Yine, evcil köpeklerin neden bu davranışa girdiğine dair en net açıklama değil, ama en azından bazı evrimsel ipuçları sağlıyor.

köpeklerin kirli yerlerde yuvarlanması

Kakalı Alanda Yuvarlanan Köpekler Kamuflaj Yapıyor Olabilir

Kendilerinden öncekiler gibi, evcil köpekler de kendi kokularını maskelemek için kaka ve diğer hoş olmayan kokulu materyallerin içinde yuvarlanabilirler. Özellikle kurtlar, geyik gibi potansiyel bir av hayvanının, onların gelişini koklayabilmesini istemezler. Kendi kokusu kaka kokusuyla kamufle edilmiş olsaydı, avcının avını avlaması daha kolay olurdu.

Bazen Köpekler Sadece Sıkıldığı İçin Yuvarlanır

Ayrıca sıkılmış veya yeterince uyarılmamış bir köpek yavrusunun çiğneme ve kazma gibi yıkıcı davranışlarda bulunacağı da iyi bilinmektedir. Bu nedenle, kakada yuvarlanmanın, köpeğinize daha fazla dikkat etmeniz ve onu diğer, daha az kokulu hobilerle meşgul tutmanız gerektiğinin bir işareti olabileceğini düşünmek çok da zor değil.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here