Köpeklerde Kene Isırması: Belirtileri ve Acil Yapılması Gerekenler

0
7308

Köpeğinizde bir kene bulmak, sizi iğrenmiş ve endişeli hissetmenize neden olabilir. Belki düşünce mideni bulandırıyor. Ya da kenelerin hem evcil hayvanınız hem de aileniz için oluşturduğu risklerden endişe ediyorsunuz. Ancak kesin olan bir şey var ki keneler tartışmasız korkunç bir düşmandır.

Köpeklerde kene ısırığı

Kene Isırığı Nedir?

Belirgin “iğrenç” faktörünün yanı sıra, bir kene ısırığı hastalıkları bulaştırabilir, kansızlığa veya enfeksiyona neden olabilir ve hatta köpeklerde “kene felci” adı verilen nadir fakat ciddi bir duruma neden olabilir.

Bir köpek sahibi olarak, kene çıkarma ve önlemenin temellerini öğrenin ve kendinizi hastalık riskleri konusunda eğitin.

Doğru bilgiyle , hem köpeğinizi kene tehdidinden koruyabilir hem de köpeğinizin ısırması durumunda bir ısırıkla nasıl başa çıkacağını bilirsiniz.

Köpeklerde Kene Isırmasının Belirtileri

Çoğu kene, yüzeydeki herhangi bir topak veya darbeye dikkat ederek, elinizi köpeğinizin kürkünde gezdirerek tespit edilebilir. Keneler genellikle yarıklara veya çok az kıl bulunan veya hiç kıl olmayan bölgelere yapışır.

Yüz, kulak ve boyun çevresindeki yumuşak, sıcak bölgeye özellikle dikkat edin ve ayrıca özellikle koltuk altı ve kasık bölgesindeki uzuvları kontrol edin. Açık renkli köpeklerde, deriden çıkıntı yapan kahverengi veya siyah bir yumruyu fark etmek kolay olabilir. Bu bir şölen kenesi olabilir.

Bununla birlikte, daha koyu renkli köpeklerde, yemek suçlusu tarafından geride bırakılan keneler veya herhangi bir kabuk veya yara için onları daha fazla incelemek gerekebilir.

Yakın zamanda bir kene takılmışsa, çok büyük olmayabilir; açık renkli köpeklerde bile küçük keneleri bulmak bazen zor olabilir.

Tüm keneler hastalık bulaştırmaz ve köpeğinizde bir kene bulunması, mutlaka ona bir şey bulaştığı anlamına gelmez. Bununla birlikte, kene kaynaklı hastalıklar hayati tehlike oluşturabileceğinden, bir ısırık tehdidi ciddiye alınmalıdır.

Bununla birlikte, kene kaynaklı hastalıkların çoğu, enfeksiyonu bir konakçıya bulaştırmak için birkaç saat boyunca beslenmek için bir kene gerektirir, bu nedenle bir kene ne kadar erken bulunur ve dikkatlice çıkarılırsa, hastalık bulaşma riski o kadar düşük olur.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birçok kene kaynaklı hastalığın en yaygın semptomları – Lyme hastalığı , Rocky Mountain benekli ateşi gibive kene felci—ilk olarak ateş ve uyuşukluk ile kendini gösterir.

Bazı hastalıklar ayrıca zayıflığa, topallığa, eklem şişmesine veya kansızlığa neden olabilir. Kene felci ile, felce dönüşen beceriksiz bir yürüyüşün kademeli olarak başlaması meydana gelebilir. Bu belirtiler tipik olarak keneler çıkarıldıktan kısa bir süre sonra çözülmeye başlar.

Köpeğinizde bir kene ısırığı ile birlikte hastalık belirtileri fark ederseniz, uygun testlerin ve gerekli tedavinin başlayabilmesi için mümkün olan en kısa sürede veterinerinize başvurun. Ve bazı kene kaynaklı hastalıkların semptomlarının ortaya çıkmasının günler, haftalar ve hatta aylar sürebileceğini unutmayın.

Köpeklerde Kene Isırmasının Nedenleri

Keneler, konakçılarının kanıyla beslenen paraziter eklembacaklılardır. Sıcaklığa ve harekete ilgi duyan bu hayvanlar, tutunacakları ve ısıracakları insanlar, köpekler ve kediler de dahil olmak üzere memelileri ararlar.

Çoğu kene türü dört yaşam aşamasından geçer: yumurtalar, larvalar, periler ve yetişkinler. Ve bir kenenin olgunlaşması için tüm büyüme evreleri boyunca kanla beslenmesi gerekir. Türe bağlı olarak, bir kenenin ömrü birkaç aydan birkaç yıla kadar olabilir.

Türkiye’deki en yaygın kene türleri tipik olarak uzun otlarda, ağaçlık alanlarda veya çalılıklarda bulunur ve olası konukçuları bekler (buna “arama” denir).

Bir konakçı geçtiğinde, kene gemiye tırmanır ve ağız kısımlarını deriye bağlayarak kan yemeye başlar. Kene birkaç saat ila günler boyunca beslenmeye devam edebilir ve yemeği tamamlanana kadar ayrılmaz.

Köpeklerde Kene Isırıklarının Tedavisi

  • Köpeğinizden bir kene çıkarmak için önce temiz bir çift ince noktalı cımbız bulun.
  • Ardından, tüyleri çevredeki ısırık bölgesinden uzaklaştırın ve cımbızı köpeğin derisine mümkün olduğunca yakın yerleştirin, keneyi dikkatlice sıkıştırın.
  • Kenenin tutuşunu gevşettiğini ve deriden çekebileceğinizi hissedene kadar hafif bir basınçla düz bir şekilde dışarı çekin (bükmeden).

  • Keneyi çok sıkı tutmamaya çalışın, böylece vücudunu delerek potansiyel olarak kan ve patojenler salabilirsiniz.
  • Asla yanan bir kibritle yakmaya çalışmayın, aksi takdirde kene evcil hayvanınıza daha fazla tükürük (ve toksin) salabilir.
  • Kene çıkarıldıktan sonra, ağzı kapalı bir plastik torbaya veya bir kavanoz alkole koyun ve muayene ve tanımlama için veterinerinizi arayın.
  • Son olarak yarayı alkolle temizleyin ve yaranın üzerine az miktarda topikal antibiyotik koyun.

Kene muayenesi üzerine, veterineriniz kene kaynaklı hastalık aramak için kan testi önerebilir. Köpeğinizin ateşi yükselirse, uyuşuk davranırsa veya herhangi bir topallık belirtisi yaşarsa, veteriner birkaç hafta boyunca antibiyotik verebilir.

Lyme hastalığının akut başlangıçlı olduğu durumlarda, bir antibiyotik kürü, köpeğinizin iki ila beş gün içinde klinik olarak daha iyi hissetmesine yardımcı olacaktır, ancak köpeğin enfeksiyonu tamamen ortadan kaldırmak için birkaç hafta antibiyotik kullanması gerekecektir.

Lyme hastalığına bağlı böbrek hasarı komplikasyonundan mustarip köpeklerin hastaneye yatış, beslenme desteği ve sıvıları içerebilecek daha fazla tedaviye ihtiyacı vardır. Bu durumda, tam bir iyileşme, hasarın ciddiyetine bağlıdır.

Kene felci için, kenelerin tükürüğündeki nörotoksinler altta yatan neden olduğundan, keneleri çıkarmak genellikle semptomları 24 saat içinde çözecektir.

Birkaç durumda, nefes almada güçlük çeken köpeklere ek oksijen sağlanabilir. Toksinlerin etkileri azaldığında, köpek tam bir iyileşme göstermelidir.

Köpeklerde Kene Isırıkları Nasıl Önlenir?

Kenelerin bulunduğu bir bölgede yaşıyorsanız, özellikle ağaçlık alanlardan sonra, dışarıdan her geldiğinizde köpeğinizi kontrol edin.

Ayrıca köpekler için kene ısırıklarını önleyen birkaç farklı türde aylık önleyici ilaç vardır.

Veterinerinizden, cinsiniz ve köpeğinizin yaşı için en iyi sonucu verecek bir kene önleyici önermesini isteyin.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here