Köpekler Neden Kaka-Dışkı Yer ve Nasıl Engellenir?

2
4787

Neden bazı köpekler kaka yiyor? Dışkı yemek, köpeklerin en iğrenç alışkanlıklarından biridir. Coprophagia, dışkı yeme eylemidir ve köpeklerde nispeten yaygındır. Köpeğinizin kaka yemesini nasıl durdurabilirsiniz?

Köpeklerde kaka yeme sorunu

Köpekler Neden Kaka Yer?

Bazı köpeklerin dışkı yemesinin nedenleri tam olarak bilinmiyor, ancak birkaç teori var. Köpeklerin içgüdü, açlık, stres veya hastalık gibi nedenlerle dışkı yemesi mümkündür.

İçgüdü

Anne köpekler içgüdüsel olarak yavrularını yalayarak temizler, bu da yavruların dışkısını yutmayı içerir. Bu normal annelik davranışı, yavruları ve çevrelerini temiz tutar. Birçok köpek yavrusu genç yaşta dışkı yemeye başlar. Bazı yavrular bu normal davranışın dışında büyürken, diğerleri bunu yetişkinliğe kadar devam ettirir.

Diğer türlerin dışkısını yemek de doğal davranış olarak kabul edilir. Bir kediniz varsa, köpeğinizin çöp kutusundan uzak kalamayacağını fark edebilirsiniz. Çoğu köpek, kedi kakasının tadını sever. Belki de bu, kedilerin yüksek proteinli diyetlerinden kaynaklanmaktadır.

Açlık ve Gıda Takıntısı

Açlıktan ya da şiddetli yetersiz beslenmeden mustarip bir köpek bulabildiği her şeyi yiyebilir. Bazı köpekler, iyi beslenmelerine rağmen, her zaman aç kalırlar (bu, bir hastalık belirtisi olabilir veya sadece köpeğin kişiliği olabilir). Birçok köpek yiyeceğe tamamen takıntılıdır ve kendilerine iyi gelen her şeyi yutar.

Ne yazık ki, birçok köpek dışkının tadını (özellikle kedi kakası) beğeniyor gibi görünüyor. Bazı insanlar, diyetlerinde bir şey eksik olduğunda köpeklerin dışkı yediğine inanır. Çoğu veteriner, bunun aslında koprofajinin nedeni olmadığını söylüyor.

Kaygı, Korku ve Stres

Bazı durumlarda, bu bir tür kendi kendini yatıştırma mekanizması olabilir. Bununla birlikte, bir köpek uygunsuz dışkılama veya dışkı ile ilgili diğer eylemler nedeniyle cezalandırılırsa, cezayı dışkının varlığı ile ilişkilendirebilir. Dışkıyı yiyerek cezadan kurtulmak için “delilleri” ortadan kaldırıyor.

Hastalık

Bazı köpek hastalıkları bir köpeğin dışkı yemesine neden olabilir. Bazı hastalıkların bir belirtisi, iştah artışı veya uygun olmayan maddelerin (pika adı verilen) yutulmasıdır. Dışkının kıvamını veya kokusunu değiştiren bir hastalık, köpeği kendi dışkısını yemeye teşvik edebilir. Koprofajinin aniden başlaması veteriner muayenesini gerektirir.

Demans ve diğer beyin hastalıkları olan bazı köpeklerin dışkı yemeye başladıkları bilinmektedir. Bu, hastalığın neden olduğu kafa karışıklığı ve oryantasyon bozukluğundan kaynaklanabilir.

Köpeklerin Dışkı Yeme Riskleri Nelerdir?

Bir köpeğin kendi dışkısını yemesi genellikle çok az tehlike arz eder. Bununla birlikte, bu dışkıdaki bakteri ve parazitler, muhtemelen köpeğin ağzı ve tükürüğü ile temas yoluyla insanlara ve diğer hayvanlara bulaşabilir. Köpeğinizin dışkı yemesini engelleyemiyorsanız, köpeğinizin ağzı/tükürüğü ile temas halindeyseniz ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun.

köpekler neden kaka yerler

Bir köpek başka bir hayvanın (özellikle başka bir köpek veya kedi) dışkısını yediğinde, kolayca hastalığa yol açabilecek bağırsak parazitlerinin ve potansiyel olarak zararlı bakterilerin yumurtalarını yutma riski altındadır. Diğer hayvanların dışkısını yediği bilinen bir köpek, bir veteriner tarafından sık sık dışkı analizi yaptırmalıdır.

Belki de bir köpeğin kaka yemesinin en kötü etkisi, koklamak zorunda olduğunuz kötü nefestir. Evde diş bakımı nefese yardımcı olabilir, ancak dışkı yemeyi tamamen önlemek en iyisidir.

Köpeğimin Kaka Yemesini Nasıl Durdurabilirim?

Koprofajinin nedeni olarak tıbbi sorunları ekarte ettiğinizde, davranışı ele almakla baş başa kalırsınız. Dışkı yemek, kendi kendini ödüllendiren bir davranış olarak kabul edildiğinden, tersine çevrilmesi zor olabilir.

İlk olarak, bahçenizde hayvan atıklarının bulunmadığından emin olun. Dışkılamadan sonra mümkün olan en kısa sürede köpeğinizin dışkısını alın. Köpeğiniz dışkılama sırasında veya hemen sonrasında kendi dışkısını yeme eğilimindeyse dikkatli olun. Dışkılama sırasında köpeğinizi tasmalı tutun. Dikkati dışkıya gidiyorsa, hemen size çevirin ( “bak” komutunu öğretmeyi deneyin ). Size ilgi gösterdiği için onu lezzetli bir ikramla ödüllendirin, ardından hemen dışkıyı toplayın ve atın. Şu anda kullanmak için başka bir yararlı komut ” bırak ” demek.

Koprofajiyi önlemenin bir başka yöntemi de köpeğinizin diyetine dışkı tadını kötü yapan bir şey eklemektir. Bu ürünler tüm köpeklerde işe yaramaz, ancak denemek için genellikle köpeğinize zarar vermez (köpeğinizin herhangi bir bileşene alerjisi olmadığı sürece). “Teklif İçin” veya “Deter” gibi köpekler için etiketlenmiş bir ürün seçtiğinizden emin olun.

Kaka yiyen köpekleri önlemek için veterinerinize en güvenli ve en etkili ürünleri sorun.

[Toplam: 2   Ortalama: 5/5]

2 YORUMLAR

  1. Merhaba,

    Köpeğin dışkı yemesine önlem olarak ”bak” komutu öğretmek nasıl işe yarar? Köpekler sebep sonuç bağı kuramıyorlar, tıpkı 2 yaşa kadar olan bir bebek gibi. Bu durumda köpeğe nasıl eğitim verebiliriz ki? 2 yaşına kadar olan bir bebeği mesela komut ile eğitebilir misiniz?

    • Merhaba,

      Evet, doğru söylüyorsunuz. Köpekler, insanlar gibi sebep sonuç ilişkilerini anlayamazlar. Ancak, “bak” komutu köpeğin dikkatini dağıtacak ve onu dışkı yemekten alıkoyacaktır. Yani, “bak” komutu daha çok bir kesinti komutu olarak kullanılır.

      Köpeklerin eğitimi, ödül ve ceza yöntemleriyle yapılmaktadır. Köpekler, yapacakları davranışlar sonucunda bir ödül veya ceza alacakları konusunda öğrenirler. Bu nedenle, köpeğinize “bak” komutunu öğretmek için, dışkı yeme davranışını sergilediğinde kesin bir “hayır” komutu kullanabilir ve daha sonra “bak” komutu ile dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu davranışı sergilediğinde bir ödül vermek de faydalı olabilir.

      İki yaşından küçük bir çocuğu komut ile eğitmek mümkün değildir çünkü onlar henüz dil gelişimlerini tamamlamamışlardır ve sadece basit komutları anlayabilirler. Ancak, köpeklerin eğitimi için özel olarak geliştirilmiş yöntemler ve teknikler mevcuttur ve köpeklerin yaşına, cinsine ve özelliklerine göre uyarlanabilir. Profesyonel bir eğitmenle çalışarak köpeğinizin ihtiyaçlarına uygun bir eğitim programı oluşturabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here