Bazı köpek ırkları halk tarafından tehlikeli kabul edilmektedir. Bazı ülkeler, cins yasaklarını bile yürürlüğe koymuştur (bu uygulamaya Irka Özgü Mevzuat denir). Bazı durumlarda, insanlar “kara listeye alınmış” ırklardan birine sahiplerse, ev sahibinin sigorta kapsamını almakta zorlanırlar.
İnsanların belirli köpek ırkları hakkında fikir geliştirmesinin birkaç nedeni vardır. Bazı ırklarla kişisel olarak korkutucu karşılaşmalar yakıştıran insanlar hikayelerini paylaşacak ve böylece bir türün itibarını ağızdan ağıza yayacaklardır.
Bazı Köpek Irkları Neden Diğerlerine Göre Tehlikelidir?
Köpek ısırması istatistiklerini derleyen birçok kaynak vardır, ancak daha yaygın olarak belirtilen kaynaklardan biri CDC’dir. Journal of the American Veterinary Medical Association, ölümcül köpek ısırıkları üzerine bir CDC araştırması yayınladı ve 20 yıl boyunca ölümcül saldırılara karışan ırkları listeledi.
Listenin başında “pit bull tipi” köpekler var. Ancak bu çalışma, bu köpekleri pitbull türleri olarak sınıflandırmak için kullanılan kriterleri tartışmamaktadır. Bu sözde “pitbull türleri”, saldırı anında tanımlanamayan birkaç farklı köpek ırkının bir kombinasyonu olabilir.
Ne yazık ki, insanların bir köpeği neyin tehlikeli yaptığını belirlemeden “pitbulları” yasaklamak istemeleri yaygındır.
Araştırmalara Göre En Tehlikeli Köpek Irkı Pitbull
Neden “Pitbullar” hedefleniyor? Bazı köpek ırklarının dövüş, koruma ve bir zamanlar saldırganlık için gerekli kılan diğer alanlarda atalarından kalma kökleri vardır. Tarihsel olarak, bu özellikleri kabul ettik.
İstenmeyen özellikler sorumsuz yetiştirmeden gelebilir. Kötü yetiştirme uygulamaları, saldırganlığa yönelik genetik bir eğilimi aktarabilir veya geçirmeyebilir, ancak “sert” köpekler yetiştirmek isteyen birçok sorumsuz yetiştirici, özellikle saldırgan özellikler için pitbulları üremektedir. Ne yazık ki, genellikle dövüşmek, korunmak veya belirli bir imajı yansıtmak için köpekleri yetiştiriyorlar.
Pitbull tipi köpekler, köpeklerini uygunsuz şekilde idare edebilecek, onları ihmal edebilecek, zincire vurabilecek, yanlış nedenlerle yetiştirebilecek ya da özgürce dolaşmasına ve mahalleyi terörize etmesine izin verebilecek sorumsuz sahipler arasında basmakalıp bir şekilde popülerdir.
Bu kötü muamele gören köpeklerin birçoğunun pitbull tipi köpeklere benzemesine rağmen, bu, dışarıdaki pitbull tipi köpeklerin hepsinin bu sorumsuz üremenin bir ürünü olduğu anlamına gelmez.
İyi mizaçlı köpekler üreten sorumlu yetiştiriciler var. Kişiliğe hiçbir etkisi olmayan belirli bir “görünüm” olan karışık cins köpekler de vardır.
En Tehlikeli Köpek Irkları
Pit-bull tipi köpekler en yaygın olarak tehlikeli olarak etiketlenirken, tehlikeli olarak etiketlenen birçok başka cins de vardır. Bazıları ayrıca Cinse Özel Mevzuattan da etkilenmiştir. İşte uzman araştırmacıların en tehlikeli köpek ırkları listesi:
- Alaskan Malamute
- American Bulldog
- American Pit Bull Terrier
- American Staffordshire Terrier
- Boxer
- Bull Terrier
- Cane Corso
- Chow Chow
- Dalmatian
- Doberman Pinscher
- German Shepherd Dog
- Great Dane
- Presa Canario
- Rottweiler
- Saint Bernard
- Siberian Husky
- Staffordshire Bull Terrier
- Wolf Hybrids
Bu liste, “kötü” üne sahip tüm köpekleri içermez. Tersine, listedeki tüm köpeklerin klişelere katılmayan destekçileri var. Gerçek şu ki, herhangi bir köpek türü (veya karışımı) agresif olabilir. Bir türü tehlikeli olarak etiketlemek, insanlara diğer ırklar arasında yanlış bir güvenlik hissi bile verebilir. Bunun yerine, halk köpek ısırmasını önleme ve sorumlu köpek sahipliği konusunda eğitilmelidir.
Bireysel köpekler, geçmiş davranışlarına dayalı olarak yerel yargı yetkisi tarafından tehlikeli olarak belirlenebilir. Bir köpeğin saldırgan davranış gösterdiği rapor edilmişse, o köpeğe ve sahibine kısıtlamalar getirilebilir (örneğin, halka açık yerlerde ağızlık takmak veya halka açık alanlarda izin verilmemesi gibi). Bu, birçok kişi tarafından agresif köpek sorununu yönetmenin daha iyi bir yolu olarak kabul edilir.
Cinse özel mevzuatın etkili olduğunu gösteren çok az kanıt vardır.
Tehlikeli Köpek Irklarını Beslemenin Cezası Ne Kadar?
Kanunlara göre, kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanların kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamayacağı, halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulamayacağı belirtilerek, “Bu hükümlere aykırı hareket edenlere, 11 bin TL idari para cezası verilecek; belirtilen yasaklara aykırılığın tekrarı halinde, idari para cezası verilerek hayvanlara el konulacak ve en yakın belediye tarafından hayvan bakım evine götürülecektir” denildi.