Köpeklerin İlgisine Göre En Uygun Oyunları Öğretme Eğitimi

0
1144

Bir köpeğin sahipleriyle içgüdüsel olarak oyun oynamamasının birçok nedeni vardır. Örneğin;

  • Üreme için bir köpek kulübesinde tutulan bir köpek, insanlarla çok az olumlu etkileşime veya deneyime sahip olabilir.
  • Bir kurtarma köpeği sahibi tarafından yaralanmış olabilir veya bir köpek yavrusu sadece utangaç olabilir.
  • Köpeğiniz veya yavru köpeğiniz endişeliyse veya sizinle ilişki kurmak istemiyorsa, yavaş ve nazik bir sosyalleşme süreciyle güvenini kazanabilirsiniz.

Evcil hayvanınız sizinle rahat hissettiğinde oynamayı ve eğlenmeyi öğrenebilir.

Köpeklerle Oyun Oynamanın Önemi

Bazı köpek sahipleri, köpeklerinin oyuncu olup olmadığına aldırış etmese de, köpeklerle oyun oynamanın bir takım faydaları vardır:

  • Oyun oynamak, köpeklere zihinsel uyarım ve enerjiyi yakmanın bir yolunu sunar.
  • Oynamak, siz ve köpeğiniz arasında bir bağ kurmanın harika bir yoludur .
  • Oynamak, yeni beceriler öğrendiği için köpeğinizi ödüllendirmenin harika bir yoludur.
  • Oynamak eğlencelidir! Tıpkı insanlarda olduğu gibi, oynamak ve zevk aldıkları aktiviteleri yapmak bir köpeğin yaşam kalitesini arttırır.

Köpeklere beraber oyun oynamak

Sabır en önemli aracınızdır. Bir köpeğin sahiplerine güvenmeye başlaması ve uygun etkileşim yollarını öğrenmesi daha fazla zaman alabilir. Ancak amacınızın köpeğinizi her istediğini, kendisine uygun olan şekilde yapmaya teşvik etmek olmadığını unutmayın; bunun yerine, kurmak isteyeceğiniz kuralları ve beklentileri izleyerek sizinle etkileşim kurmasını öğretiyorsunuz.

Bu nedenle, sizin için kabul edilebilir olan oyun türleri ve sınırları hakkında net bir fikre sahip olmak önemlidir. Köpeğinizle çalışan herkesin hedeflerinizi, kurallarınızı ve beklentilerinizi anladığından emin olun.

Örneğin, ev arkadaşınız, siz hırlamanın kabul edilemez olduğuna dair bir kural koymuşken köpeğiniz ağzında bir oyuncak tutarken hırladığında bunun sevimli olduğunu düşünebilir. Doğal olarak, farklı kurallar ve farklı oyun türleri yeni evcil hayvanınız için kafa karıştırıcı olacaktır.

Öncelikle Yavaş Yavaş Başlanmalı

Bir köpeğin oynamayı öğrenmemiş olmasının birkaç nedeni olabilir. Yaygın bir neden, erken sosyalleşme eksikliğidir . Bazı köpekler basitçe hiç kimse onlarla bir oyun oynamadığı için oynamaz. Diğer bir sebep ise içgüdülerinin onları başka şeyler yapmaya sevk edebilmesidir. Örneğin, bir border collie, bir getirme oyununa girmek yerine, çocuklarınızı bahçede birlikte gütme dürtüsüne sahip olabilir .

Köpeğinizin neden oynamadığı önemli değil, onu yavaş yavaş oyuncaklarla ve oyunlarla tanıştırarak başlamalısınız. Hemen tam bir halat çekme oyununa girmeye çalışmak yerine, oyuncakları koklayıp alışmaları için etrafta bırakarak başlayın. Yanlış sosyalleşmiş bir köpek, çok hızlı hareket ederseniz korkabilir ve içgüdüleri onu başka bir şey yapmaya zorlayan bir köpeğin kafası karışacaktır.

Ödülleri Esirgemeyin

Köpeğinizin oyuncaklara gösterdiği ilgi için yumuşak bir övgü veya bir muamele ile başlayın. Hatta bir ikramı saklayabilir veya bir römorkör veya topun üzerine biraz fıstık ezmesi sürebilirsiniz. Köpeğiniz, oyuncakların iyi şeyler olduğu anlamına geldiğini çabucak öğrenecektir.

Sizde Oyunlara Katılın

Köpeğiniz oyuncaklarla rahat olduğunda, onunla etkileşime geçme zamanı. Yine, yavaş başlayın. Köpeğinize yakın oturun ve ona doğru bir top yuvarlayın veya bir römorkör oyuncağını biraz sallayın. İlgi gösteriyorsa, ona bir muamele yapın ve övün. Biraz zaman alabilir, ancak köpeğinizi oyuna ne kadar çok dahil ederseniz, ne beklendiğini o kadar çabuk öğrenecektir. Siz farkına varmadan, köpeğiniz sanki tüm hayatı boyunca yapmış gibi oynayacak.

Oyunun Kurallarını Öğretin

Bazen bir köpeğe oynamayı öğretmek, onu fikre yavaşça tanıtmaktan daha fazlasını içerir. Örneğin getirme gibi oyunların birden fazla bölümü vardır. Köpeğinize attığınız bir topu koşmayı ve almayı öğretmek kolay olabilir, ancak oyunun bir kovalamaca oyununa dönüşmeden sorunsuz devam etmesi için ” gel ” ve ” bırak ” ı bilmesi gerekir. Köpeğiniz oyun oynamakta zorlanıyorsa , oyunu oynamakla ilgili temel komutları bildiğinden emin olun.

Köpeğin İlgi Alanlarına Göre Oyunlar Seçin

Her köpek her oyun türünü sevmeyebilir. Köpeğinizin kişiliğine en uygun oyunları seçmeye çalışın. Bir köpeğin bir getirme oyununun tadını çıkarması muhtemeldir. Bir teriyer gerçekten bir halat çekme oyununa girebilir.

Border collies ve Avustralyalı çobanlar gibi çoban köpekleri, çeviklik ve Frizbi konusunda başarılı olma eğilimindedir . Seçtiğiniz oyunları, köpeğinizin yetiştirildiği şeylere uyacak şekilde eşleştirerek (örneğin, almak veya gütmek), köpeğinize oynamayı öğretmek daha kolay ve köpeğiniz için çok daha eğlenceli olacaktır.

Sorunlar ve Prova Davranışları

Prova, köpeğinizin çeşitli ortamlarda ve durumlarda yeni davranışları sürdürebilmesini sağlama sürecidir. Bir köpeğin yeni, heyecan verici bir ortamda veya tanıdık olmayan insanlarla veya hayvanlarla oynarken düzgün bir şekilde oynaması kolay değildir.

Köpeğinizin yeni oyun becerilerini kanıtlamak için, eğitimini ne kadar iyi koruduğunu görmek için onu çeşitli durumlara yerleştirmek isteyeceksiniz.

  • Köpeğinizi köpek parkına götürün ve diğer köpekler bölgedeyken oyun kurallarına uymaya devam edip edemeyeceğini görün.
  • Başkalarının köpeğinizle oynamasını sağlayın, onlardan aynı şeyleri yapmalarını isteyin, ancak farklı bir ton veya oyuncak seti kullanın.
  • Sizinle aynı otoriter ses tonuna sahip olmayan küçük bir çocuk tarafından komut verildiğinde köpeğinizin nasıl davrandığını görmek için izleyin.
  • Köpeğinizin oyun kurallarını gerçekten içselleştirmediğini keşfederseniz, süreçte önceki adımlara geri dönmeniz gerekebilir.
  • Köpeğinizin evinizde gerçekten rahat olduğundan ve size ve onunla düzenli olarak etkileşime giren herkese güveniyor gibi göründüğünden emin olun. Kullanacağınız “bırak”, “gel” ve “getir” gibi komutları yeniden öğretin.
  • Köpeğinizi düzenli olarak karşılaşabileceği çeşitli ortamlara ve insanlara maruz bırakmak için zaman ayırın. Gerekirse, becerileri bu kişiler ve ayarlarla yeniden öğretin.

Bu tür bir eğitim için sabır çok önemlidir; çok hızlı hareket ederseniz köpeğinizin güvenini kaybedebilirsiniz.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here