Köpek Tuvalet Eğitimi | Yavru Köpeğinize Evde Tuvalet Eğitimi Verin

0
3632

Yavru köpeklere doğru zamanda ve yerde tuvalet eğitimi vermeyi öğretmek, birlikte uzun ve mutlu bir yaşam için atabileceğiniz en önemli ilk adımlardan biridir. Ev kirliliği, köpeklerin evlerini kaybetmelerinin veya barınaklarda kalmalarının en önemli sebeplerinden biridir. Çok az insan, kilimleri ve yer döşemelerini yok eden ya da işte zor bir günün ardından temizlemeniz gereken kokuşmuş bir pislik bırakan bir köpeğe katlanmak ister…

Bu nedenle, bir köpeği nasıl evde eğiteceğiniz konusunda önceden biraz araştırma yaptığınızdan, durumunuz için neyin en iyi olacağına karar verdiğinizden ve bir plan yaptığınızdan emin olmanız çok önemlidir.

Evde yavru köpek tuvalet eğitimi için bilinmesi gerekenler;

  1. Köpeğinizin tuvalet eğitimine hazır, sizinde köpek tuvalet eğitimi için yeterince vaktinizin ve sabrınızın olması gerekir. ( devamını oku )
  2. Köpek tuvalet eğitiminin bitimine kadar yaşantınızı bu eğitimin başarılı olması için planlayarak bir süre bu şekilde devam ettirmeniz gerekir. ( devamını oku )
  3. Köpeğinizin cinsine ve yaşına göre en uygun davranış tarzını benimsemeniz için köpek eğitmenleri ve veterinerlerden yardım istemelisiniz. ( devamını oku )
  4. Evde köpek tuvalet eğitimi için gerekli olan malzemeleri tedarik etmelisiniz. ( devamını oku )
  5. Evinizin dekorunda bu süre zarfı boyunca kırılacak, köpeğinizin tuvalete kazalarına maruz kalacak olan eşyaların kaldırılması işinizi kolaylaştıracaktır. ( devamını oku )
  6. Köpek tuvalet eğitiminin ne kadar süreceğini ve bu eğitim sürecinden sonrada eğitime devam edip tuvalet kazalarının devam etmesinin önüne geçmeyi öğrenmelisiniz. ( devamını oku )

Zamanınız bu yazıyı okumak için yeterli değilse sizler için kısa bir özet hazırladık.

Yavru Köpeklere Nasıl Tuvalet Eğitimi Verilir?

Köpek Tuvalet Eğitimi

İlk defa ev ortamı gören yavru veya yetişkin köpekler, ev hayatına ve düzenine alışmakta biraz güçlük çekebilirler. Evde tuvalet kazaları en sık bahsedilen ve biran önce düzelmesi gereken problemlerin başında gelir.

Tuvalet kazaları azalarak düzelecektir; bu yüzden sabırlı olmanız ve onlara uyum sağlamaları için zaman vermeniz gerekir. Bazı köpekler rutine çabucak alışırken, diğerleri daha fazla zamana ve desteğe ihtiyaç duyabilir. Kazalar devam ederse veya herhangi bir nedenle endişeleniyorsanız, herhangi bir tıbbi sorun olduğunu düşünüyorsanız veterinerinizle iletişim kurmanız iyi bir fikir olacaktır.

Ana başlıklar altında yavru köpek tuvalet eğitiminden bahsedelim.

Evde Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi

Günümüz koşullarında genel olarak ev dağılımları apartman daireleri olarak görülmektedir. Son zamanlarda evde köpek beslemenin popüleritesinin artmasıyla köpek sahiplerinin evde köpeklerle beraber yaşama konusunda bazı problemler yaşadığı gözlemlendi. Bunların en başında ise evde tuvalet eğitimi geliyor.

Evde Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi

Her köpek için tuvalet kazaları gayet normaldir. Önemli olan bu kazaları olabildiğince hızlı olarak azaltmak ve bunu doğru şekilde yapmak olacaktır.

1) Köpek Tuvalet Eğitimi Boyunca Planlı ve Sabırlı Olun

Köpeklere beraber çalışmak, onlarla vakit geçirmek ve onların ihtiyaçlarını karşılamak her köpek sahibi için muazzam keyif verici durumlardır.

Ancak köpek eğitimi konusu bu tüm hallerden çok farklı bir oluşumu içerir. Eğitimde planlama, istikrar ve sabır altın kurallardır.

Köpeğinize tuvalet eğitimi verirken;

  • Öncelikle köpeğinizin cins özelliklerini çok iyi tanımalısınız. Bu konuda veterinerlerden ve köpek eğitmenlerinden yada köpek cinsleri makalesinden destek alabilirsiniz.
  • İkinci aşama köpeğinizin yaşı, psikolojik durumu ve evde eğitme müsait olup olmadığını belirleyin. Genelde yavru köpekler 2 aylıktan itibaren tuvalet eğitimi almaya başlayabilir. Yetişkin bir köpeğe tuvalet eğitimi vermek daha zordur.
  • Üçüncü aşama sizin iş hayatınızın, ev hayatınızın ve psikolojinizin bu eğitime müsait olup olmadığı, sizin bu eğitimi verecek yetkinliğinizi ve sabrınızı çok iyi belirlemelisiniz.

Eğer içinizde bu işi yapamayacağınıza dair bir his bile var ise kesinlikle eğitime başlamayın. Profesyonel köpek eğitim merkezlerinden destek alın. Köpeğiniz için yarım kalmış yada eğitim süreci boyunca köpeğinizin psikolojisine yer edecek kötü davranışlar diğer eğitimlerin başarılı olma sürecini dahi etkileyecektir.

2) Köpek Tuvalet Eğitimi İçin Gerekli Malzemeleri Edinin

İlk malzememiz köpek kafesi. Köpek sahipleri için her ne kadar köpek kafesleri kullanmak zorbaca gibi görünsede aslında tuvalet eğitimi için çok önemli olduğunu söylemek gerekir.

Köpek Kafesi

Köpek kafesleri köpekler için özel bir alan, bir sığınak yada dinlenme yeri olacaktır. Ayrıca evde köpek tuvalet eğitimi içinde çok yararlı olacaktır.

Özellikle yavru köpeğin kafesinde vakit geçirmesi hem tuvalet kazalarını önleyecek hemde kafesinde durmaya alışacaktır.

İkinci ihtiyaç malzemesi köpek çiş pedi. Çiş pedlerini köpek kafeslerinin tabanlarına sabitleyerek köpeğinizin ve kafesin kirlenmesini önleyebilirsiniz.

3) Ev Ortamını Köpeğinizin Tuvalet Eğitimine Göre Ayarlayın

Ev ortamları yavru köpeklerin tuvalet eğitimi için bazen uygun olmaya bilir. Aşırı şekilde halı ve kilimlerle kaplı evler, kalabalık mobilyalarla doldurulmuş yada köpeğinizin pisletmesini istemediğiniz birçok eşya olabilir.

Bu eşyaların köpeğiniz tarafından zarar görmeden ortadan kaldırılması sizin için çok iyi olacaktır. Hemde köpeğinizin kazalarından korunmuş olacaklar.

4) Köpeğinizin Tuvaleti Olduğuna Dair Gösterdiği Davranışlara Dikkat Edin

Köpek Tuvalet Davranışları

Köpeğinizin bir tuvalet kazası geçirdiği çabuk ve kolay anlaşılabilir ancak bu kazalar olmadan köpeğiniz tuvaleti geldiğine dair size bir kaç işaret gösterecektir. Köpeğinizin aşağıdakilerden herhangi birini yaptığını fark ederseniz, hızlı ama sakin bir şekilde dikkatini çekin ve onu dışarı çıkarın.

  • Pacing, nefes nefese, daire çizerek, sızlanarak, havlayarak veya genel huzursuzluk durumu.
  • Yeri koklama, alçaltılmış vücut duruşu, yere eğilme/çömelme.
  • Kapıya yönelme, kapıda bekleme ve kapıdan çıkmaya çalışma.

Bu işaretlerden bazıları diğerlerinden daha belirgin olabilir, bu yüzden onları her seferinde yakalayamazsanız endişelenmeyin. Bir kaza geçirirlerse, sakin olun ve bölgeyi temizleyin.

Tüm talimatları izleyerek enzimatik bir temizleyici (Bioline köpek kokusu ve leke giderici spray) veya ılık suda 1:9 biyolojik yıkama tozu seyreltmesini öneriyoruz. Amonyak içerdiklerinden ve koku köpeğinizi aynı bölgede tekrar tuvalete gitmeye teşvik edebileceğinden ev dezenfektanlarını tavsiye etmiyoruz.

“Unutmayın, köpeğinizi asla kazalar için cezalandırmamalısınız. Bu onları strese sokabilir ve sizden korkabilir, hatta tuvalete gitmekten korkabilir ve bunun yerine bunu gizli tutabilir.”

5) Köpeğinizin Tuvalet İçin Tercih Ettiği Zemini Belirleyin

Köpek Tuvaleti Zemini

Köpeğinizin tuvalete gitmeyi tercih ettiği yüzey türünü bilmek, ev eğitimine gerçekten yardımcı olacaktır. Bunu, yeni evcil hayvanınızı aldığınız barınaktan veya yetiştiriciden öğrenmelisiniz. Alt tabaka olarak da bilinen farklı yüzeylerin bazı örnekleri şunları içerir:

  • Kağıt
  • Çakıl
  • köpek pedleri
  • Havlu
  • Halı
  • Çim

Bazı köpekler veya köpek yavruları yere ya da yatak takımlarına alışkın olabilir, bu nedenle, tuvalet eğitimini öğrenirken herhangi bir kilim almak veya mümkünse halı kaplı alanlara erişimi engellemek iyi bir fikir olabilir.

Aynı şekilde, bazı köpekler tuvalete yalnızca yürüyüşlerde gidebilir, bu nedenle ikiniz de yeni rutine alışırken, ilk birkaç hafta köpeğinize sık sık dışarıda tuvalet molaları verdiğinizden emin olun.

6) Köpeğinizin Tuvalet Alışkanlığı İçin Bir Rutin Oluşturun

Evde Köpek Tuvalet Eğitimi

Yeni bir köpeğe tuvalet alışkanlığı edindirirken veya iyi alışkanlıklar oluştururken tutarlılık çok önemlidir. Net bir rutin, köpeğinizin kendine güven duymasına ve daha güvende hissetmesine yardımcı olacak, bu da onları daha az endişeli hale getirecek ve dolayısıyla yanlış yere tuvalete gitme olasılıklarını azaltacaktır.

İyi bir rehber, köpeklerin mesanelerini aylar içinde yaşlarına karşılık gelen saat sayısı ile yaklaşık dokuz ay ile bir yıl arasında kontrol edebilmeleridir. (Yine de, 10 ila 12 saat tuvaletini tutması için uzun bir süre olduğunu unutmayın!) 6 aylık bir yavrunun tuvaletini yaklaşık 6 saat tutması makul bir şekilde beklenebilir. Tüm yavruların birer birey olduğunu ve zamanlamanın her biri için farklı olacağını asla unutmayın.

Köpeğiniz mesane kontrolünü geliştirirken, köpeğinizi aşağıdaki zamanlarda dışarı çıkarmanızı öneririz:

  • Sabah ilk iş
  • Geceleri son şey
  • Evde oynadıktan sonra
  • Bir sandıkta vakit geçirdikten sonra
  • Bir uykudan uyanınca
  • Bir oyuncağı veya kemiği çiğnedikten sonra
  • Yemekten sonra
  • Su içtikten sonra

Bu aşamalar sonrası köpeklerin dışarı çıkarılmaları gerekir.

Yukarıda bahsedilen maddeler 24 saatlik dilim yani 1 günlük bir süre zarfı için geçerlidir. Köpeğinize nereye tuvaletini yapacağını ve nereye yapmaması gerektiğini ne kadar çabuk aktarırsanız o kadar çabuk rahata kavuşursunuz.

7) Eğitime Köpeğinizin Hayatı Boyunca Devam Edin

Eğitim yavru köpeğinizin hayatı boyunca devam edecektir. Buna kendinizi alıştırmalısınız. Yani eğitimin başarılı olması eğitimin bittiği anlamına gelmiyor.

Eğitim süresi bazı köpeklerde 1 ay bazı köpeklerde ise daha fazla sürebilir. Bu nedenle istikrar ve tekrar çok önemlidir.

Evde Köpek EğitimiBunca zorluklar sonucu eğitimin başarılı olmasından sonra köpeğinizin herşeyi unutması olası bir ihtimaldir. Ev kazalarının bir daha yaşanmaması adına eğitimin köpeğe hatırlatılması ve aynı rutinin devam etmesi gereklidir.

8) Her Başarılı Sonucun Ardından Onu Sevgiyle Övün

Her güzel sonucun ardından olduğu gibi köpeğinizi doğru yaptığı tuvaletin sonunda sevgiyle severek, güzel sözler söyleyerek övün.

Köpek Eğitimi Ödülü

Köpeğinizi olumlu davranışının ardından övmek, yaptığı davranışın güzel olduğunu anlamasına ve pekiştirmesine yardımcı olacaktır.

Güzel sözlerin yanında ufak köpek ödüllerinden kullanmanız daha da mutlu olmasını sağlar. Ancak dikkat edilmesi gereken husus ödül mamasının kesinlikle abartılmaması gerektiğidir.

Evde Köpek Tuvalet Eğitimi Genel Konu Özeti

Evde köpek tuvalet eğitimini kısaca özetleyecek olursak;

  • Yavru köpeğiniz için düzenli beslenme saatleri belirleyin ve ne zaman içtiğine dikkat edin. Her 30 dakika ila 1 saatte bir, yavru köpeğinizi kapalı köpek tuvaletine götürün.
  • Ayrıca yemek yedikten ve oynadıktan sonra tuvalete götürün. Köpeğinizi kapalı köpek tuvaletinin üzerine yerleştirin, bölgeyi işaret edin ve ‘tuvaletini yap’ (veya sizin için belirlenmiş tuvalet komut deyimi) deyin.
  • Yavru köpeğinizle oynamayın veya ona ilgi göstermeyin. Köpek tuvaletindeyken sadece tek bir şeyin olduğunu öğrenmelerini istiyorsunuz.
  • İşemelerinden veya kakalarından hemen sonra, takdir edici bir tonda iyi oğlan/kız diyerek ve belki de onlara bir ziyafet vererek onları övün. Onları fazla beslememeye dikkat edin.
  • Bir kez övüldüklerinde, kapalı köpek lazımlığından kurtulmalarına izin verin.
  • Yavru köpeğinizin evdeki lazımlığı kokladığını görürseniz, onu övün çünkü bu onları cesaretlendirecek ve kaygıyı azaltacaktır.
  • Onunla oynamadıklarından veya üzerinde bir yatak gibi uyumadıklarından emin olun, çünkü bunun amacı bu değildir.

Köpek Tuvalet Eğitimi İle İlgili Genel Şikayetler

Köpek sahipleri köpek tuvalet eğitimleri sırasında birbirlerine benzer şikayetlerde bulunmaktadır. Genel olarak köpeklerde tuvalet eğitim mantığı aynı olduğu için şikayetlerde benzerlik gösteriyor.

En çok görülen şikayetlerinden bahsedelim;

“Fino köpeğim evin heryerinde tuvalet kazası yaşıyor.”

Bu, oyuncak köpekleri olan insanlar arasında yaygındır. Bazı eğitmenler, küçük köpeklere, bir kedi tuvaleti kutusunu kullanmasına benzer şekilde, iç mekan lazımlıklarını kullanmayı öğretmeyi önerir. Kürek pedlerine ek olarak, iç mekan kullanımı için gerçek köpek lazımlık kutuları vardır. Diğer eğitmenler, tutarlılıkla küçük bir köpeği eğitebileceğinizi söylüyor. Sadece biraz daha fazla zaman, dikkat ve çaba gerektirebilir.

“Köpeğim tuvalet kazası yaptığı yere tekrar tuvaletini yapıyor.”

Bunun nedeni muhtemelen pisliği verimli bir şekilde temizlememiş olmanız ve orada hala biraz koku olması, buranın önemli bir lazımlık noktası olduğuna işaret ediyor. Yeni köpek yavrusu tedarik kitinizde bol miktarda evcil hayvan lekesi enzimatik temizleyicisi olduğundan emin olun ve bunları kullanma talimatlarını dikkatlice izleyin.

“Köpeğimi evde yalnız bıraktım ve döndüğümde heryer berbat haldeydi.”

Bu, köpek sahipleri arasında yaygın hatadır. Köpeğin gerçekten tuvalet alışkanlığını kazandığına dair bazı erken işaretler görüyorlar ve çok erken zafer ilan ediyorlar. Yavru köpek sürekli olarak istediğinizi yapsa bile, iyi alışkanlıkların yerleştiğinden emin olmak için programa uyun.

“Köpeğim sandığını lazımlık gibi kullanıyor.”

Uzun süreli sandık kapatmaları, köpeğin başka çaresinin kalmamasına ve böylece tuvalet kazalarının yaşanmasına neden olur.

En iyi yaklaşım, sandık ve ev eğitimi ile başa dönmek olacaktır. İzlenecek adımlar şunlardır:

  • Köpeğinizin sandıkta değilken mesanesini ve bağırsaklarını ne kadar iyi kontrol edebildiğini değerlendirin.
  • Diyet ve programı dikkatlice kontrol edin.
  • Her yemekten sonra, sabah ilk iş ve gece son iş de dahil olmak üzere sık sık dışarı çıkın. Çalışıyorsanız, bir köpek gezdiricisini düşünün.
  • Her şeyi temizleyin, böylece koku kalmaz.

Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Köpek sahiplerinin tuvalet eğitimi için akıllarında takılan bazı sorular;

Köpek Yavrusu Tuvalet Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Bir köpek yavrusunun tamamen ev eğitimi alması genellikle 4-6 ay sürer , ancak bazı köpek yavruları bir yıla kadar sürebilir. Boyut bir tahmin edici olabilir. Örneğin, daha küçük ırkların daha küçük mesaneleri ve daha yüksek metabolizmaları vardır ve daha sık dışarı çıkmaları gerekir. Yavru köpeğinizin önceki yaşam koşulları başka bir belirleyicidir.

Köpek Tuvalet Eğitimi Zor Mu?

Yavru köpek tuvalet eğitimi sanıldığı kadar zor bir eğitim değildir. Yavru köpeğinize eve girdiği ilk anda tuvalet eğitimi vermeye başlayabilirsiniz.

Köpekler Hangi Kokuya Çiş Yapmaz?

Turunçgil kokuları, Sirke kokusu, Acı biber kokusu, Amonyak kokusu, Naftalin kokusu.

Yavru Köpekler Yemekten Ne Kadar Sonra Tuvaletini Yapar?

Köpekler yemeğini yedikten 10 ila 30 dk. sonra tuvalet yapma ihtiyacı duyar. Bu süreç, kapalı alanda ne kadar süre kaldığı ile de alakalıdır. Yaklaşık 8-10 saat kapalı durmuşsa, mamasını yedikten hemen sonra da yapabilir,

Köpekler Günde Kaç Kere Tuvalete Çıkar?

Uzmanlara göre, köpeklerin genellikle günde üç ila beş kez idrara çıkmaları gerekir. Ancak bu tuvalet molalarının zamanlaması köpekten köpeğe değişir ve yavru köpeklerle yaşlılar daha sık molalara ihtiyaç duyar.

Köpek Kazaları Kokusu Nasıl Giderilir?

Çiş ve kaka kokusunu nötralize edebileceğimiz sirke, sodyum bikarbonat (evlerimizdeki beyaz toz karbonat) ve enzimatik temizleyici ürünler bulunmakta. Sirkenin keskin kokusuyla idrar kokusunu bastırdığı sanılır ancak sirke, idrar lekelerinde oluşan alkali tuzları nötralize eden bir asittir.

Köpekler Eve Tuvaletini Yapar Mı?

Yavru bir köpeğin tuvaletini eve yapması son derece normal bir durumdur. Yavru köpeklerin sfinkter denilen anüs ve idrar kesesi çıkışındaki kassel yapıları gelişmediği için tuvaletlerini uzun süre tutamayabilirler.

[Toplam: 1   Ortalama: 5/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here