Köpekleri 4 Adımda Tasmasız Yürümeye Alıştırma Eğitimi

0
1499

Köpekler, bir tasma engeli olmadan koşmayı, oynamayı ve dünyayı keşfetmeyi severler . Bununla birlikte, köpeğinizin tasmasını serbest bırakmak köpeğiniz için tehlikeli olabilir ve topluluğunuza saygısızlık olabilir. Genel olarak, kapalı bir alanda olmadığınız sürece köpeğinizin tasmasını bırakmanız önerilmez.

köpekleri tasmasız yürüyüşe çıkarma

Köpeğiniz, iyi davranması ve tasmasızken her zaman yanınızda veya ses kontrolünüz altında kalması için uygun şekilde eğitilmiş olmalıdır. Köpeğinizin sağlığı mükemmelse, huysuzsa, minimum av dürtüsüne sahipse, hiçbir zaman saldırganlık belirtisi göstermediyse ve “dolaşma tutkusu” yoksa, o zaman bazı durumlarda tasmasız ona güvenebilmeniz için bir olasılık vardır. Sorunsuz ilerlemesi için, ona bu özgürlüğü vermeden önce atmanız gereken bir dizi eğitim adımı vardır.

Riskleri Düşünün

Köpeğinizin tasmasını bırakmadan önce, onun ve çevrenizdekilerin güvenliğini tehlikeye atabilecek bir dizi faktörü göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, birçok şehir ve kasabada herkesi güvende tutmak için tasma yasaları vardır. Yasayı çiğnemeyi seçerseniz, en azından para cezalarına ve alıntılara hazırlıklı olun.

Ek olarak, en iyi eğitimli köpeğin bile dikkatinin dağılabileceğini unutmayın. Gevşek bir köpek, başka bir köpeği veya av hayvanını görebilir ve içgüdüsel olarak peşinden koşabilir. Bazı köpekler yüksek bir gürültüden ürkebilir ve korkuyla kaçabilir.

Köpeğiniz bir kez gözden kaybolduğunda, bir an için bile olsa, potansiyel tehlike altındadır veya sonunda sorun çıkarabilir. Köpekler kaybolabilir, araba çarpabilir, toksin yutabilir, it dalaşına girebilir, vahşi bir hayvan tarafından saldırıya uğrayabilir veya mala zarar verebilir.

Bazı insanların köpeklerden korktuğunu veya özellikle onlardan hoşlanmayabileceğini hatırlamak da önemlidir. En azından köpeğinizin tasmasını serbest bırakmak kaba görünebilir ve insanları rahatsız edebilir. En kötü senaryoda, köpeğiniz, masum niyetlerle yaklaşabilecek çocuklar da dahil olmak üzere birini ısırabilir veya ısırabilir. Köpeğiniz yanınızda kalsa bile, diğer insanlar gergin veya korkmuş olabilir. Hatta bazı köpekler bu korkuyu hissedebilir ve beklenmedik bir şekilde tepki verebilir.

Temel Komutları Öğretin

Tasmasını serbest bırakmayı seçerseniz, köpeğinizin güvenliğini garanti etmenin bir yolu yoktur. Bununla birlikte, ileri eğitim, köpeğinizin zarar görme olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Köpeğiniz özgürce koşmanın ve çevresini keşfetmenin tadını çıkarabilir ancak kuralları anlaması gerekir. Tasmasız köpeğinizin ya yanınızda durması ya da kolayca yanınıza çağrılabilmesi çok önemlidir.

İtaat eğitiminin sağlam bir temelini oluşturarak başlayın. Clicker eğitimi, herhangi bir köpeği eğitmenin mükemmel bir yoludur, ancak sonunda köpeğinizin tasmasını bırakmayı planlıyorsanız özellikle değerli olabilir.

Yakın Kalmayı Tercih Edin

Daha sonra, köpeğiniz, ister övgü ister ikram yoluyla olsun, size yakın olmanın çok değerli olduğunu öğrenmelidir. Dolaşmak ve dünyalarını keşfetmek her köpeğin doğasında vardır ve meraklı burunları tehlikeye yol açabilir. Köpeğiniz yakınınızdaysa ve geri çağırma komutlarına uyması konusunda güvenilebiliyorsa , görüş alanınıza girmesine izin verebilirsiniz.

Köpeklere tasmasız yürüme eğitimi

“Bak” Alıştırması Yapın

Köpeğiniz ayrıca dikkatinizi dağıtacak her şeyin üzerinde size değer vermeyi öğrenmelidir. İdeal olarak, bir dikkat dağınıklığı ortaya çıktığında köpeğinize size bakmasını (ve sizinle birlikte check-in yapmasını) öğreteceksiniz. Köpeğiniz tasmalıyken , dikkatinizi dağıtacak birçok şey varken “bak” komutunu uygulamak size çok yardımcı olacaktır.

Ek olarak, size baksa da size doğru gelse de, köpeğinizi her zaman kendi kendine check-in yaptığı için ödüllendirmeye çalışmalısınız. Clicker eğitimi kullanıyorsanız , istenen davranışları yakalamaya çalışın.

Köpeğinizdeki Komut Kontrolünü Pekiştirin

Köpeğiniz kapalı bir alanda tasmasızken düzenli olarak eğitim komutları uygulayın. Yavaş yavaş daha fazla dikkat dağıtıcı ekleyin. Tasmasız “bak” alıştırması yapın ve doğal check-in’leri ödüllendirmeye devam edin. Köpeğinizin hazır olduğundan emin olduğunuzda, kısa süreliğine mümkün olan en güvenli alanda köpeğinizin tasmasını serbest bırakmayı deneyin.

Su veya evler gibi bir tür doğal sınırları olan açık bir alan arayın. Trafiğin yoğun olduğu bir caddeye yakın olmadığınızdan emin olun. Yüksek değerli ikramlar veya başka bir yüksek değerli ödül taşıyın ve köpeğiniz iyi davranış gösterdiğinde bol bol övgü sunun.

Sorunlar ve Prova Davranışı

Köpeğinizin tasmasını serbest bırakmak, davranışın çoğu itaat komutundan daha kapsamlı bir şekilde kanıtlanmasını gerektirir. Köpeğiniz daha rahat ve iyi huylu hale geldikçe, daha zorlu ortamlara doğru ilerleyin.

Durum veya dikkat dağınıklığı ne olursa olsun, köpeğiniz her zaman sizin yönünüzü takip etmelidir. Köpeğinizin güvenliği için, o bölgedeki tasma yasalarına bakılmaksızın, köpeğinizin kalabalık halka açık alanlarda veya trafik çevresinde tasmasını bırakmanız asla önerilmez.

Köpeğinizin sınırlarını zorlamayın ya da fazla güvenip rahat olmayın. İşlerin kötüye gidebileceğine dair herhangi bir işaret için köpeğinizin beden dilini izleyin ve her zaman tasmayı yanınızda taşıyın.

Köpeğinizin eğilimlerini de anladığınızdan emin olun. Bazı köpekler, özellikle yüksek av sürüşü olan köpekler, belirli dikkat dağıtıcı şeylere asla direnemezler. Bir köpeği tasmasızken yüksek tehlike riskine sokan bazı eğilimler vardır:

  • Sincap Avcısı: Bu, tavşanlar ve kediler gibi diğer küçük hayvanları içerir.
  • Araba Kovalayan: Topuklar ve diğer kovalayan köpekler ya arabalar tarafından çarpılabilir ya da bir araba kazasına neden olabilir.
  • Gürültü Fobisi: Gök gürültüsünden, havai fişeklerden, arabanın geri tepmesinden vb. korkan köpekler, korkudan kaçmasına neden olabilir.
  • Diğer köpeklerin etrafta olması: Saldırganlık gösteren veya diğer köpekler yakındayken çok heyecanlanan köpekler it dalaşına girebilir.
  • Keşif Tutkusu: Bazı köpekler çok fazla keşfetmek isterler ve söylediğiniz veya yaptığınız her şeyi tamamen görmezden gelerek kaçabilirler.

Eğitim, bazı eğilimleri en aza indirmeye yardımcı olabilir, ancak nadiren tamamen ortadan kalkarlar. Köpeğinizin belirli uyaranlara karşı koyamayacağını biliyorsanız, tasmasızken riskleri anlamalısınız.

Herhangi bir şüpheniz varsa, tasmayı tutmak en iyisidir. Bununla birlikte, köpeğinize keşfetmesi veya güvenli bir şekilde tasmasız oynayabileceği çitlerle çevrili alanlara götürmesi için alan sağlamak için uzun bir yol düşünebilirsiniz. Unutmayın, güvenliği ilk sıraya koymak her zaman en iyisidir.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here