Köpeklerde Piyoderma: Belirtileri, Türleri, Nedenleri, Teşhis ve Tedavi

0
1126

Piyoderma, bakteriyel bir cilt enfeksiyonu olarak tanımlanır. Özellikle genç köpek yavrularında impetigo olarak da adlandırılabilir.

Köpeklerde Piyoderma Nedir?

Piyoderma, köpeklerde bakteriyel bir cilt enfeksiyonudur ve en yaygın hastalıklardan biridir. Köpeklerin cildinin birçok özelliği nedeniyle pyoderma riski artar. Örneğin, bir köpeğin cildi, diğer türlerden daha ince bir dış engeli ve daha yüksek bir pH’ı olduğu için normal olarak ciltte yaşayan bakterilerin aşırı büyümesi ve diğer bakterilerin invazyonu daha kolay olur.

Normal cilt bariyerinin zarar görmesi de köpekleri Piyodermaya yatkın hale getirir. Bu sıklıkla, köpeklerin cildini kaşıdığı ve yaladığı evcil hayvanlarda görülür. Köpeğinizin hangi bölgesinin enfekte olduğuna bağlı olarak, herhangi bir cilt bölgesi enfekte olabilir.

Köpeklerdeki Piyoderma Türleri

Yüzey piyoderması, dış cilt tabakasını (epidermis) etkiler. Pembemsi, tahriş olmuş cilt ve saç dökülmesi görülebilir. Yüzey piyoderması şunları içerir:

  • Pyotraumatic dermatitis: Bu hızla gelişir ve çok kaşıntılıdır.
  • Intertrigo: Cilt kıvrımlarının enfeksiyonu, özellikle İngiliz Bulldog gibi kısa suratlı ırklarda sık görülen bir durumdur.
  • Bakteriyel aşırı büyüme sendromu (BOGS): Köpeğin cildi yağlı, kaşıntılı ve kötü kokulu olur. En çok vücudun alt kısmında görülür.

Yüzeysel piyoderma, epidermis ve saç foliküllerinin bir kısmını etkiler. Kızarıklık, yuvarlak kabuklanmalar, kabarcıklar ve saç dökülmesi görülebilir. Yüzeysel piyoderma şunları içerir:

  • Impetigo: Bu, genellikle yavrunun gelişen bağışıklık sistemi nedeniyle meydana gelen ve karında olduğu gibi az saçlı alanları etkileyen bir enfeksiyondur. Etkilenen yavrular genellikle genel olarak sağlıklıdır ve hafif vakalarda sadece topikal bir tedaviye ihtiyaç duyabilirler. İmmünosupresyona sahip olan yetişkin köpekler de impetigo geliştirebilir.
  • Yüzeysel bakteriyel folikülit (SBF) ve yüzeysel yayılan pyoderma: Bir köpeğin tüyleri yaygın saç dökülmesi nedeniyle “çıkmış” görünebilir. Bu, tüm ırklarda görülebilir, ancak Shetland Sheepdog, Border Collie,Avustralya Çoban Köpeği ve Collie gibi ırklar özellikle şiddetli kızarıklık ve tahriş yaşayabilir.
  • Mukokütanöz pyoderma: Bu tür piyoderma, ciltte mukusun aşırı üretimine neden olur. Dudağın, burnun, gözlerin çevresindeki cildin, vulvanın, prepusun ve anüs çevresindeki alanların en sık etkilendiği görülür. Alman Çoban Köpeği, Bichon Frisés ve pudralar yatkın olabilir.

Derin Piyoderma, daha alt cilt katmanlarını (dermis, subkutis) etkiler. Bu, yüzeysel piyodermanın tedavi edilmediği veya cilt foliküllerinin patladığı durumlarda ortaya çıkabilir. Kızarıklık, kabuklanma ve saç dökülmesinin yanı sıra şişme, morumsu görünüm veya enfeksiyonun akması da görülebilir.

Derin Piyoderma, aşağıdakileri içerir:

  • Furunculosis: Bu durum, köpeğin parmakları arasında sık görülür, ancak başka yerlerde de meydana gelebilir. Nadir durumlarda, banyo veya yoğun fırçalama sonrası ağrı ve ateşe neden olan post-grooming furunculosis adlı bir durum oluşabilir.
  • Akne: Bu daha genç köpekler arasında daha yaygındır ve genellikle çene ve ağız çevresindeki saç foliküllerinin (tüylerin) iltihaplanmasıyla ilgilidir ve bakterilerle enfekte olabilir.
  • Yalama granülomu: Köpeğiniz, alt bacaklarının üst yüzeyini yalama sonucu bir cilt lezyonu geliştirebilir. Bu, bakteriyel enfeksiyondan veya başka bir sorundan kaynaklanabilir.
  • Kallus pyoderma: Bu durum, enfekte olan basınç noktalarının üzerinde koyulaşmış, kalınlaşmış cilt olarak kendini gösterir.

Köpeklerde Piyoderma Belirtileri

Piyoderma olan köpeklerin cildi kırmızı ve kaşıntılı olabilir. Ayrıca, dairesel kabuklanmalar, pullanma, saç dökülmesi ve sivilce benzeri lezyonlar görülebilir. Köpeğiniz cildini kaşıyıp ısırıyorsa, gözle görülebilen yaralar ve irin oluşumu olabilir.

Köpeğinizin kaşıntılı cildi birkaç hafta veya daha fazla süredir varsa, cilt daha koyu ve kalınlaşabilir. Derin piyoderması olan köpekler şişme ve enfekselerin akması gibi belirtiler de yaşayabilirler. Düşük enerji, iştah kaybı, titreme veya diğer ağrı belirtileri de gösterebilirler.

Köpeklerde Piyoderma Nedenleri

Piyoderma genellikle başka bir hastalığın veya hastalık sürecinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu, şunların komplikasyonu olarak ortaya çıkabilir:

  • Pire, çevresel alerjenlere veya gıda bileşenine karşı alerjiler
  • Sarkoptes veya Demodex akarları gibi bir parazitik cilt enfeksiyonu
  • Hipoitroidizm veya Cushing hastalığı gibi endokrin bir hastalık
  • Başka bir hastalık veya immün baskılanma

Bakteriyel enfeksiyonlar, altta yatan nedenin araştırılması için ek testler yapmadan önce temizlenmesi gerekebilir. Piyoderma’ya neden olan en yaygın bakteriyel enfeksiyon, cildin normal bakterileri arasında yer alan ancak cilt bariyeri hasarlı veya sağlıksız olduğunda artabilen Staphylococcus pseudintermedius’tur.

Diğer nedenler arasında Staphylococcus schleiferi, Staphylococcus aureus (nadiren insanlara yayılabilen), E. coli, Pseudomonas, Actinomyces, Nocardia vb. saldırganlar yer alır.

Köpeklerde Piyoderma Teşhisi

Köpeğinizi Piyoderma teşhisi için veterinere götürdüğünüzde, veteriner fiziksel muayene ile başlayacaktır. Belirli lezyonların (sivilceler gibi görünen şişlikler gibi) varlığına dayanarak veteriner, fiziksel muayeneden yola çıkarak petinizi teşhis etmek için rahat hissedebilir. Tanısal testler genellikle gereklidir ve şunları içerebilir:

1. Cilt sitolojisi

Veteriner, etkilenen cilt bölgelerinin izlenim yayması veya bant örneği alacak ve mikroskop altında inceleyecektir. Bu, veteriner personelinin bakteri ve mantar aramasına izin veren invaziv olmayan bir testtir.

2. Cilt sıyırması

Bunlar, mikroskop altında Sarcoptes scabiei veya Demodex türlerini aramak için kullanılabilir.

3. Kültür ve duyarlılık

Etkilenen cilt alanından bir sürüntü, mantar ve / veya bakteri kültürü ve duyarlılık testi için bir tanı laboratuvarına gönderilebilir. Sonuçlar genellikle birkaç gün sürer ve veteriner hekimlere enfeksiyonun kök nedenleri olan tam bakteri ve / veya mantar türlerini belirleme olanağı tanır. Köpeğinizin tekrarlayan cilt enfeksiyonlarıvarsa veya enfeksiyon derin ve ciddiyse, bakteriyel kültür ve duyarlılık önerilir.

4. Cilt biyopsisi

Eğer petiniz tekrarlayan bir enfeksiyon geçiriyorsa veya cildi alışılmadık bir görünüme sahipse, etkilenen cildin bir bölümü çıkarılıp patoloji laboratuvarına gönderilebilir.

5. Kan testleri

Bu, petinizin cilt enfeksiyonunun altta yatan nedenini belirlemek için gerekebilir. Tiroid hastalığı veya Cushing hastalığı testlerini içerebilir.

6. Alerji testleri

Alerjilerin şüpheli bir altta yatan neden olduğu durumlarda, veterineriniz bir gıda alerjisi için eliminasyon diyeti denemeyi veya veteriner dermatoloji uzmanı ile intradermal alerji testi yapmayı önerir.

Köpeklerde Piyoderma Tedavisi

Eğer köpeğiniz cildini yalıyorsa veya ısırıyorsa, Elizabethan yaka (veya e-koni) kullanımı önerilir. Bu, yeniden enfeksiyonu önleyecek ve cildin iyileşmesine izin verecektir.

Veterinerinizin önerebileceği ilaçlar şunları içerebilir:

1. Antibiyotikler

Oral antibiyotikler arasında genellikle sefaleksin, Simplicef, Clavamox ve klindamisin kullanılır. Cefovecin (Convenia® marka adıyla) veteriner tarafından uygulanan bir enjekte edilebilir antibiyotiktir ve 2 hafta boyunca etkilidir. Köpeğinizin dirençli bir enfeksiyonu varsa veya çubuk şeklinde bakterilerin neden olduğu derin bir enfeksiyon varsa, diğer antibiyotikler gerekebilir.

2. Kaşıntıyı azaltan ilaçlar

Apoquel, Cytopoint ve anti-inflamatuar dozda steroidler gibi seçenekler bulunmaktadır. Veterineriniz, bu ilaçların evcil hayvanınız için güvenli seçenekler olup olmadığını belirleyecektir. Birkaç gün tedavi sonrasında bir iyileşme (lezyonların kuruması, kaşıntının azalması vb.) fark etmezseniz, lütfen veterinere başvurun. Hangi antibiyotiğin etkili olacağını belirlemek için kültür ve duyarlılık gerekebilir.

3. Medikal şampuan

Bu şampuan antibakteriyel ve antifungal içerikler içerebilir. Klorheksidin, ketokonazol ve / veya mikonazol gibi aktif maddeler içerebilir. Sivilce gibi durumlarda antibakteriyel bir madde olan benzoil peroksit kullanılır. Köpeğiniztekrarlayan enfeksiyonları varsa, veterineriniz uzun süreli bir tedavi için bir medikal şampuan kullanmanızı önerir.

4. Medikal sprey, mousse veya merhem

Veterineriniz, petinizin kuru olduğunda antimikrobiyal bir ürünü püskürtmenizi veya ovmanızı önerebilir. Köpeğinizin tekrarlayan enfeksiyonları varsa, veterineriniz uzun süreli bir tedavi için bir medikal sprey, mousse veya merhem kullanmanızı önerir.

5. Tuzlu ayak banyoları

Etkilenen patileri tuzlu çözeltide (litrede iki yemek kaşığı) ıslatmak, patilerin iltihaplanmasına ve enfeksiyonuna sahip olan köpekler için önerilebilir.

Köpeklerde Piyoderma’nın İyileşmesi

Veterinerinizin antibiyotik tedavisi bitmeden önce köpeğinizin enfeksiyonunun tamamen temizlendiğinden emin olmak için yeniden kontrol randevuları yapması önemlidir. Tedavi, cildi normal görünmesinden 7 ila 14 gün daha uzun sürebilir, bu nedenle tam bir tedavi süreci tamamlanmadan antibiyotik tedavisini durdurmayın. Antibiyotik tedavisini çok erken kesmek, antibiyotik direncinin gelişmesine katkıda bulunabilir.

Piyoderma’nın altta yatan nedeni araştırmaya başlamadan önce enfeksiyonun temizlenmesi genellikle gereklidir. Alerjiler, Cushing hastalığı, hipotiroidizm veya başka bir hastalık olabilir, bu nedenle köpeğinizin tekrarlayan pyoderma nükslerini yaşamaması için altta yatan nedenin belirlenmesi önemlidir.

Köpeklerde Piyoderma Tedavi Süresi

Köpeğinizin pyoderması türüne ve şiddetine bağlı olarak tedavi süresi değişebilir. Yüzeyel pyoderma vakalarının çoğu üç ila dört hafta süren tedaviler gerektirir. Derin pyoderma, aylarca süren tedavi gerektirebilir. Lütfen veterinerinizin doğrudan tavsiyesi olmadan tedaviyi sonlandırmayın.

[Toplam: 1   Ortalama: 5/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here